Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев изрази убеденост, че електроенергията няма да поскъпне от 1-ви юли, предаде БНТ.

Той отхвърли варианта това да стане чрез налагането на мораториум върху тарифата. „Абсолютно вярвам, че цената може да бъде запазена такава, каквато е в момента, и след като поискаха увеличение, както видяхте, всички играчи започнаха да намират и резерви, т.е. това увеличение реално да не се случи.

И според мен имаме абсолютно конструктивен диалог с всички играчи. И да - продължавам да вярвам, че няма да се стигне до увеличение на цената на тока на 1-ви юли. Трябва да се намерят правилните начини и механизми цената да бъде запазена, като се работи с играчите в системата и се намалят разходите, а не просто да кажем - остава такава цената, пък да става каквото ще и системата да губи пари, и всеки да си прави каквото си иска", каза министър Асен Василев.

Очаква се до края на седмицата икономическото министерство съвместно с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да представят нов модел за формирането на цената на тока.