Силното начало на днешната борсова сесия се запази до самия й край и макар че инвеститорите не постигнаха впечатляващи резултати, може да се каже че днес имахме един сравнително активен ден на борсова търговия.

В сравнение с вчерашната сесия играчите показаха една завишена активност погледнато от към брой сключени сделки, скочили с над 25% спрямо вчера до 581 броя, но твърде далеч от нормалните за последните седмици.

Всъщност поради изключително ниската ликвидност на пазара ни е трудно да се каже какви са средните стойности на сключените сделки за месец, както е и трудно те да бъдат прогнозирани за какъвто и да е период.
Волатилността им е голяма в границите от 450 до 1214 от началото на октомври, като няма определена последователност, а само произволна периодичност.

За днешния ден имахме и завишен реализиран оборот на нормалната търговия от близо 3млн. лв. като ако елиминираме въздействието от сделките с книжата на Слънце Стара Загора-Табак АД, пак остават около 940хил. лв. или 27% по-висок от вчерашния оборот. При продължаващото, макар и леко покачване е логично да имаме спад в броя на прехвърлените обеми от акции, донякъде дължащ се на по-активната търговия с книжата на така наречените "скъпи компании", в резултат на което се забеляза 20%тов спад на прехвърлените ценни книги.

Като цяло вчерашния позитивизъм на БФБ се задържа и днес в познатите предпазливи граници и борсовите индекси регистрираха отново минимални повишения в стойностите си от малко под 1%(за разлика от вчера когато процентът повишение бе под 0.5%). Имаше и изключение отново при BGREIT, който единствен днес отбеляза понижение от 0.35% до 47.72 пункта, което е до някъде нормално след вчерашния отскок от 2.59%.

Сред отличниците в SOFIX бяха книжата на Холдинг Пътища АД, които наваксаха загубите си от началото на месеца и възвърнаха още 4.89% от стойността си днес, достигайки 2.81лв. средна цена.
С най голямо повишение обаче бяха книжата на Оргахим АД излитайки до 94.88лв., или с 9.20% по-високо от вчера. Вярно е че това се случи само с 5 сделки и за едва 19бр. от акциите му, но това е и средния брой на търгуваемост на тези акции от месеци.
С по-нисък ръст, но сред най-изоставащите във възстановяването му бяха книжата на Оловно цинков комплекс АД, покачвайки за днес с 3.38% пазарната си капитализация, а средната цена съответно до нива 14.48лв. покачването бе при малки обеми, едва 613, което е нож с 2 остриета, ако се следи периодичността на спадове към покачвания, която е 3 към 1.

Най-търгувани за днес си останаха книжата на ПИБ, като в 69 сделки собственика си смениха малко под 32 хил. акции, а повишението едва 1.82% до 2.69лв.

Останалите повишаващи се от групата в SOFIX декларираха ръстове от под 2%.

Надолу за днес вървяха книжата на Проучване и добив на нефт и газ АД, Кремиковци и Корпорация за технологии и иновации Съединение АД загубили между 3 и 10% от средната си стойност.