Ветроенергийната асоциация започва дело срещу ДКЕВР заради наредбата за такса присъединяване. Според представителите на асоциацията решението за тази такса е дискриминационно, защото се касае само за определени централи. Вятърните паркове например ще плащат много повече от слънчевите. Това каза пред телевизия България он ер Себастиан Ньотликс, изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация.

Мнението му е, че решението не е законосъобразно и ще доведе до фалити на част от централите. То трябва да бъде взето с открит дебат и да мине през парламента, какъвто е законовият процес, обясни още Ньотликс. Очакванията ни са, че таксата ще отпадне в съда, но това няма да стане бързо, коментира още той.

Истинската цел на новите такси за присъединяване на площадките за алтернативна електроенергия цели промяна на истинските цени на електроенергия от възобновяеми източници. В момента инвеститорите не могат да вярват на правителството, на решенията, които се дават, смята изпълнителният директор на браншовата асоциация. Опасенията му са, че правителството обаче не осъзнава това, че това са същите инвеститори, които по-късно биха закупили облигации, които НЕК ще продаде, както и тези, които биха инвестирали и занапред в страната.