"Вини-Сливен" показва на "Винария" каберне "Уинър" и 25-годишна "Сливенска перла"
2,3 млн. евро са инвестирани в сливенския завод през 2004 г.
Мария Ценова
Най-старата винарна в България "Вини"-Сливен ще представи ограничена колекционерска серия отлежала 25-годишна "Перла" на "Винария 2005" в Пловдив. Серията е точно от 5600 бутилки и е от годината на създаването на легендарната гроздова "Сливенска перла" - 1979 г.
Отлежалата ракия ще бъде предложена в специална висока бутилка, тапа с дървен завършек и цветен прозрачен етикет. Ракията ще бъде украсена със специален восъчен печат и поставена в дървена кутия. Всяка от бутилките ще се продава с паспорт и сертификат за качество, подписан от изпълнителния директор на "Вини" инж. Валери Чулин. Цената на шише от специалната колекционерска "Перла" е 100 лева.
Другият акцент при представянето на "Вини" на изложението в Пловдив е новото висококачествено вино "Уинър" от сорта каберне совиньон, реколта 2002 г. Гроздето, от което се произвежда виното, е от точно определен микрорайон на Сливенски регион. Брането му е извършвано рано сутрин по специална технология, за да се запазят качествата на зърната. Температурата на ферментация е следена много строго за постигане на специфичния аромат на напитката.
Преди бутилирането си еликсирът отлежава в продължение на 18 месеца в американски, френски и български бъчви с различна степен на обгаряне. "Уинър" се характеризира с многопластовост и плътност. За мекия и богат вкус допринасят енологични добавки от Франция и специална обработка с яйчен белтък. "Уинър" се характеризира с многоплановост и плътност. Бутилките се поставят легнали в кашоните, за да може скъпоценната течност да отлежава по най-добрия начин. Така с времето "Уинър" ще придобие и висока колекционерска стойност.
2,3 млн. евро са инвестирани през 2004 г. в технологично обновление на "Вини", който тази година навършва 85 години. През 2005 г. ще бъдат вложени допълнителни 700 хил. евро за закупуването на модерна бутилираща линия и изграждането на база за изкупуване на суровина. В момента винарната има и собствени лозови масиви, които до 4-5 г. ще достигнат 8000-9000 дка.
"Вини" е сред трите най-големи завода у нас с капацитет за преработване на 60 000 т грозде годишно. Компанията разполага с 3 бутилиращи линии и 3000 бъчви. Дестилационната инсталация за производство на винен спирт постига пълно отделяне на метиловия алкохол. Освен избата в град Сливен "Вини" притежава и 4 сателитни изби, които се намират в Нова Загора и Шивачево, и селата Пъдарово и Блатец.
Годишно заводът бутилира над 12 млн. бутилки бели и червени трапезни вина, десертни вина от сортовете каберне совиньон, мерло, пино ноар, шардоне, мускат, траминер, юни блан, мискет и алиготе. Избата произвежда годишно и 4 млн. бутилки гроздова ракия, водка и джин. Около 85% от продукцията се изнася за Германия, Великобритания, Швеция, бившите съветски републики, Финландия, Канада, Полша, Япония, Белгия, Дания, САЩ и др.
Архив
/
"Вини-Сливен" показва на "Винария" каберне "Уинър" и 25-годишна "Сливенска перла"