Няма основание за вдигане на цената на питейната вода с повече от 10% средно за територията на цялата страна, каза пред "Хоризонт" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той уточни, че повишение се налага заради необходимостта от обслужване на заеми, които дружествата са направили от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Шефът на регулаторния орган обясни, че ВиК дружествата са успявали да плащат задълженията си, като са намалявали разходите. „Разбира се, практика е ние да проверяваме и обикновено откриваме, че някои от разходите те имат склонност да ги завишават, но ние не ги признаваме. Анализираме ги и в крайна сметка увеличенията винаги са по-малки от поисканите", подчерта Семерджиев.

Цените на електроенергията до 1 юли 2011 г. няма да се променят, но работата на енергодружествата не е задоволителна, каза още председателят на ДКЕВР. Според него тези дружества трябва да инвестират много по-интензивно, за да подобрят качеството на доставките, което означава да има по-малко прекъсвания и да се работи по-добре с клиентите, да има по-малко жалби и оплаквания от тяхната работа. „В рамките на възможното тези дружества наистина се опитват да инвестират, друг е въпросът какви са приоритетите. Очевидно е, че в малките населени места инвестициите, които гарантират качеството, изостават", заяви Семерджиев.