Всяка пета покупка на енергоспестяващи крушки онлайн е през мобилния телефон, отчитат от българската марка Realux. През настоящия месец септември близо 20% от хората, които пазаруват икономични лампи в интернет, го правят от мобилно устройство. Това е 10 пъти повече в сравнение със същия месец на миналата година (септември 2011 г.), когато едва 2% от онлайн потребителите са си поръчали крушки през телефона.

Най-използваните мобилни устройства са Apple iPad и iPhone, както и Samsung Galaxy, уточниха от Realux.

Най-търсените лампи са енергоспестяващите от 20 и 25 вата, които отговарят съответно на 100W и 125W излъчвана мощност на обикновените крушки. От LED лампите най-много се купуват светодиодните лунички, предназначени предимно за домакинства, както и интегрираните LED тела за вграждане, подходящи за заведения, хотели, административни сгради.

Ръстът на покупките през телефон се дължи до голяма степен на нарастващата популярност на QR кодовете, чрез които все повече хора влизат в интернет страници, за да се информират или да пазаруват, коментират от Realux. Компанията е  първата от сектора у нас, която има QR код на опаковките на своите лампи.

QR кодовете върху опаковките на продукти са сред най-често сканираните от потребителите в Европа (36%), наред с тези върху вестници и списания (48%). На следващите места по популярност се нареждат шифрите, поставени на интернет страници, на плакати и флайери, на визитки, на входове на магазини, в телевизионни програми.