15.7% е ръстът в туризма през изминалата 2011 година на територията на Южното Черноморие, каза за Радио „Фокус" - Бургас Иван Иванов, председател на Бургаската туристическа камара.

Според оценките на  Регионалната туристическа камара летния сезон 2011 е бил наистина добър, но резултатите са можели да бъдат и по-добри.

„От Обзор до Синеморец -  Бургаското крайбрежие не се е радвало на толкова много туристи. Ръстът възлиза на 15.7%", посочи Иванов. „За това са спомогнаха природните дадености, политическата обстановка в Северна Африка и пренасочването на тези туристопотоци към Испания, Италия, Франция, Турция, но можахме да вземем, както казват старите българи, едно малко парче за нашето Черноморско крайбрежие. През  юни сме имали 18% ръст спрямо 2010 г., юли - 16 %, август - 13.2%. И септември, заради ситуацията с блокираните туристи на българските летища в Бургас и Варна, ръстът е бил 13%, октомври - 16.4%", направи разбор на данните Иванов.

Туроператорите в бургаската камара са 231. По тяхно мнение летния сезон е бил силен, но приходите варират между 3.8 и 5 %. „Спадът на ценовите равнища по време на световната икономическа криза доведе до намаляване на цената на пакетите между 20 и 30%. Масовото използване на олинклузива, разходите, данъците оказват много силно отражение върху намаляне на фактическите разходи и обслужващия персонал и от там занижаване на качеството", обясни Иванов.

Всяко негативно явление оказва отражение върху търсенето на българския продукт, категоричен бе той. „Европейската икономика навлиза в рецесия и всички икономисти споделят, че тя достигне ръст едва между 1.5-1.8%. ще се проведе Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна, Олимпиадата в Лондон. Поради тези причини ако нашите туроператори и хотелиери не отправят поглед към вътрешния пазар с разработка на атрактивни пакети за различните възрасти ние отново ще имаме един труден сезон", прогнозира Иванов.