През последните десет години печалбите на американската музикална индустрия са намалели на половина, макар че на пазара се появяват много нови продукции. Причината е най-вече в нелегалното сваляне на музика от Интернет, отбелязва анализ на DW.

Свободно и безплатно сваляне на музика от интернет - идеята донесе милиони почитатели на сайта Pirate bay, но  в крайна сметка струваше 2,7 милиона евро глоба за собствениците му. Освен това те получиха присъда от една година затвор. Така реши през април съдът в Стокхолм. Дискусията "за" и против" авторските права в Интернет доведе до създаване на пиратската партия в Швеция, която успя дори да изпрати депутат в Европейския парламент.

"Ще се боря за свободен интернет!"

Това обеща Кристиян Енгстрьом първият и единствен засега евродепутат от пиратска партия. Тази свобода обаче коства правото на много творци да се изхранват от музиката си.

Само няколко клика с компютърната мишка и музиката, която искаш е вече при теб. Многобройни са нелегалните борси за това в Интерент. Минимални са шансовете на музикалната индустрия да спечели битката срещу открадното творчество. Щефан Михалк от германския съюз на музикалната индустрия обяснява психологията на този модерен вариант на кражба:

"Когато сваля нелегално музика от Интернет, човек изпитва много по-малко притеснения, отколкото ако си вземе ей така компактдиск от някои магазин и излезе, без да плати. В Интернет си анонимен!"

360 милиона откраднати музикални парчета

На толкова се изчислява загубата на продуцентските фирми и то само за година. А това означава, че се краде осем пъти повече, отколкото се купува! Само че сегашното младо поколение е израстнало с други представи за собственост и затова Флориан Бишоф, лидер на новосъздадената в Германия пиратска партия, се опитва да омаловажи проблема:

"Дали това става в Интернет или пък както преди - слагам касета в касетофона и записвам музика от радиото, а после я разпространявам - няма значение. Единствената разлика е, че сега това става по-лесно".

Разликите обаче са далеч повече и далеч по-сложни. По закон, всеки, който създава нещо има авторските права над него. Паралелно с това има различни права за потребление, свързани с пари. В Интернет обаче всичко това често е размито, а и контролът е много труден. Затова възникналите пиратски партии в Швеция и Германия, например, настояват за премахване на всички досега действащи правила за авторски права и за пълна свобода в Интернет.

Нереалистично искане

Холгер Блайх, редактор в интернет-списанието heise.de опонира:

"Това означава да обърнеш на 180 градуса нещата в политиката и законодателството. Искането на пиратите е абсолютно нереалистично, то е срещу действащия ред в обществото ни".

Проблемът е и в това, че добре звучащите призиви за свобода в Интернет удрят най-вече по младите музиканти. Само малък брой от новоизлезлите на пазара албуми са били на печалба. При тези загуби заради нелегалното сваляне на музика в Интерент почти никой днес не иска да инвестира в млади солисти или попгрупи, защото това би било равносилно на загуба.

Впрочем евентуалните собственици на най-големият торент-тракър за музика Pirate bay, обявиха наскоро, че ще въведат месечна такса-абонамент, която ще се използва за изплащане на авторски права. Така че в пиратския залив на музикалния интернет настъпват неспокойни времена.