Изпълнена с динамика бе търговията с ценни книжа през изминалото лято. Въпреки спокойните отпускарски месеци именно през този период станаха някои от по-сериозните покачвания в цените на ликвидните акции на Българската фондова борса. Бурното развитие на капиталовия пазар в България в последно време пренесе своето отражение върху пазара на ценни книжа. Пренасочването на огромни финансови ресурси в банковия сектор и развиващия се бързи темпове пазар на имоти, даде импулс на развитието под различна форма на множество инвестиционни схеми. Нарасна броят на акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) и договорните фондове, които от една страна събираха необходимия за своите проекти капитал чрез емитиране на акции и дялове, а от друга страна инвестираха част от своите активи именно в ценни книжа, търгувани на БФБ. Появата на много дружества за кратко време предизвика

глад за акции на пазара

от което се възползваха редици публични дружества, за да увеличат капиталите си с издаването на нови емисии акции и облигации, както и доста непублични дружества, преценили момента като удобен да наберат финансови средства, именно излизайки със своите акции на БФБ.

Само за периода юни - септември, около 30 дружества емитираха над 280 милиона акции с обща номинална стойност 360 милиона лева.

Процесът се оказа сполучлив и подейства стимулиращо за търговията на ценни книжа. Ликвидността на акциите се повиши неимоверно, което привлече вниманието на институционални, корпоративни, както и на множество индивидуални български и чуждестранни инвеститори.

Към средата на септември броят на регистрираните емисии ценни книжа на БФБ наближи 500. Още през първата половина на 2007 г. на пазара на акции най-активна беше търговията при дружествата, чиято основна дейност е финансовото посредничество. Оборотът с акции на такива дружества бе над 730 млн. лева. Доказали своята стабилност и рентабилност като институции, представители на банковия сектор стъпиха на пода на БФБ чрез увеличения и емитиране на нови акции. Предвид регистрирането за търговия през юни на "Първа инвестиционна банка" АД и "Корпоративна търговска банка" АД се очаква финансовото посредничество да остане сред водещите сектори по отношение на оборота през настоящата година.

На второ място по активност беше сферата на транспорта и съобщенията с оборот от над 412 млн. лв. за периода. Търговията с акциите на най-голямата българска публична компания БТК даде над 93% от общия оборот в сектора.

Летните месеци носят своята характерна особеност за динамичността на БФБ

- това е времето на изнасяне на финансовите резултати на дружествата за второто тримесечие на годината, както и за провеждането на годишните общи събрания. Добрите резултати и дивидентна политика, внесоха своя щрих в общата картина на търговията с родните ценни книжа. Около 56 дружества взеха решение за разпределяне на дивидент за 2006 г., като спрямо предходната година те са се увеличили с 30 на сто. Друга част от емитентите решиха, вместо да раздадат печалбата като дивидент, да реинвестират печалбата в издаването на нови емисии акции, с които да увеличат капиталите си "за собствена сметка", с което постигнаха дори по-добър положителен ефект.

Рекордни нива за SOFIX и BG 40  

В резултат на възходящото движение на цените на ликвидните на пазара позиции индикаторите на БФБ и тази година отчетоха сериозни повишения през третото тримесечие на годината.

Тесният борсов индекс SOFIX отчете покачване за периода от 32.95% или близо 2.5 пъти по-голямо спрямо същия период на миналата година. През септември индексът на "сините чипове" регистрира абсолютен максимум от началото на своето съществуване - над 1780 пункта. При широкия индекс BG 40 покачването за юни - септември е над 70%  - до около 500 пункта, при миналогодишно повишение за същия период от 21 на сто.

Но с течение на времето се все по ясно започнаха да изпъкват недостатъците на тези борсови индекси. При SOFIX изменението на стойността му в голяма степен се влияе от дружествата с висока пазарна капитализация, въпреки че след промяната на методиката за изчисляване на индекса през февруари 2007 г. вече се взима предвид коригираната с фрий-флоута пазарна капитализация на всяко дружество и максималното тегло на всяка компания в индекса не може да бъде повече от 15 на сто. По този начин се дава възможност да се включат по-широк кръг български емисии акции с цел да се осигури по-голяма представителност и да се елиминира възможността едно дружество да предопределя движението на целия индекс.

Недостатъкът на BG 40 е високото тегло на "Оргахим" АД и "Кораборемонтния завод Одесос" АД. Иначе казано, изменението му e предопределено от компаниите с по-висока абсолютна цена на акциите - т.е. при еднакво процентно изменение в цените на някои от компаниите, по-скъпите оказват по-голямо влияние в индекса.

Това всеобщо мнение на участниците в капиталовия пазар доведе до необходимостта от създаване на индекс, който да елиминира тези слабости.

Септемврийската сесия стартира с два нови индекса

От 3 септември Българска фондова борса започна изчисляването на два нови индекса. Единият е BG Total return 30 (BG TR30), който дава представа за движението на 30-те компании с най-висока ликвидност и пазарна капитализация.  И BG REIT, който следи акциите на фондовете за имоти. Въвеждането на новите индекси дава възможност на финансовите анализатори да получават по-добра представа за пазара при съставянето на прогнози и анализи. Друг положителен ефект е очакването за по-голям инвеститорски интерес, към дружествата, включени в тези индекси, доколкото те са подходящи за формиране на портфейли, които следват тяхната динамика.

Индексът BG TR30 е подобен на BG 40, който от 1 февруари 2005 г. следи промяна в цените на 40-те най-ликвидни дружества на борсата. Той се изчислява   единствено на базата на промяната в цените на акциите, каквото е и идеята за новия индекс. В новия обаче дружествата се включват не само по критерий за ликвидност, а трябва да имат капитализация не по-малка от 10 млн. лв. и минимален свободно търгуем обем поне 10% от размера на емисията. Всички емисии в индекса са с равно тегло.

BG REIT e индекс, базиран на пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоута на 11 на дружества със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти или земя. Именно свободно търгуваният обем дава и коефициента, с който всяка компания участва - колкото повече са свободните книжа на дружеството, толкова по-голямо е теглото му при изчисление. Само две компании имат коефициент, различен от едно - "Адванс терафонд" и "Елана фонд за земеделска земя". Това са фондовете с най-висока пазарна капитализация и по този начин се избягва голямото им влияние при изчислението на индекса. Дружествата със специална инвестиционна цел заемат все по-голяма част от новите компании на пазара, което, съчетано с динамичното развитие на сектора на недвижимите имоти и строителството, предопределя тези компании като подходящи за стартирането на първия отраслов индекс на БФБ - София АД. Условията за включване на една емисия в индекса са: да се е търгувала на борсата поне три месеца, да има пазарна капитализация поне 5 млн. лв., оборотът, реализиран с емисията през последната една година, да не e по-малък от 1.5 млн. лв. и свободният дял акции да бъде минимум 15 на сто.

Базисната стойност на BG TR30 е 1000, а на BG REIT - 100. В четирите индекса са включени акциите на общо 56 компании, а само една е компанията, която участва и в четирите индекса на борсата - Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ.

Очакванията на пазара като цяло са новите индекси да дадат по-ясна представа на инвеститорите за това как се изменят цените на акциите, които се търгуват на Българската фондова борса.