Не само в България, но и в Гърция хората се обръщат към Брюксел, за да накарат собственото си правителство да реагира на наболели проблеми. В актуалния случай в Гърция става дума за опасността от сериозна екокатастрофа, пише в обширен материал на Deutsche Welle.

Крайбрежната ивица на гръцкия град Елефсина не изглежда никак привлекателно. Корабите, акостирали на стотина метра от брега, чакат не да бъдат натоварени, а да бъдат превърнати в старо желязо. Проблемът е в това, че то остава на брега, заприличал на гробище за непотребни лодки и малки кораби. Купища ръждясали конструкции посрещат туристите, решили да се разходят край залива на Елефсина. Това е само една от причините, накарала кмета на града Георгиус Ампацуглу да заведе процеси срещу правителството в Атина и да се обърне за помощ към Брюксел:

Няма и помен от туристи...

"В Гърция ще трябва да почакаме, докато екополитиката се превърне в закон. В това отношение сме далеч от други страни в ЕС. Същото важи и за приложението на законите за опазване на околната среда. Институциите не полагат сериозни усилия за това", казва кметът на Елефсина.

През последните години Елефсина се превърна в индустриалната зона на столицата Атина. Отходните води от индустриалните предприятия се изхвърлят директно в морето. При това от години насам правителството обещава,че ще построи тук пречиствателна станция. На практика обаче след незначителна преработка отпадъчните води продължиха да се изливат в тази част на Средиземноморието. Експерти предупреждават за опасността от поява на заболявания. От туристи и помен няма. И никой вече не лови риба в залива. Един от местните жители си спомня:

"Навремето водата тук беше толкова чиста, че ловяхме видове риба, каквито нямаше никъде другаде. После обаче се появиха фабриките и най-вече стоманодобивните предприятия и водата стана червена", разказва възрастен мъж от Елефсина.

Затова кметът на града се обърнал за помощ директно към Брюксел. "Това", казва той, "беше единственият изход". Първоначално присъдата на Европейския съд срещу гръцкото правителство останала без последствия. Атина реагирала едва, когато Европейската комисия в Брюксел заплашила с тежки глоби: "Жалбите ни до Европейския съюз и интересът на Брюксел към нашите проблеми все пак успяха да накарат чиновниците в екоминистерството да не ни игнорират, а да разговарят с нас", казва кметът на Елефсина Георгиус Ампацуглу.

Европейският показалец води до резултати

Освен това правителството най-после дало поръчка за изграждане на пречиствателна станция и канализация. Те обаче ще са готови не преди края на идната година. Освен това Атина се кани да строи нов стоманодобивен завод в Елефсина и за целта е разпоредила да се затрупа част от залива.

Европейската комисия изпрати последно предупреждение до гръцкото правителство. Ако екологичното състояние на морето в региона не се подобри, Брюксел ще си поиска обратно парите, дадени за строеж на пречиствателна станция. А кметът на Елефсина е решил твърдо да не се отказва, докато не постигне своето: чисто море в залива край града.