Истинско "цунами" се задава в държавния сектор на Гърция, където се очаква заплатите да бъдат орязани с 50 на сто, а 151 хиляди чиновници да бъдат съкратени до 2015 г. алармира гръцкият в. "Елефтеротипия", цитиран от БТА.

Край на заплатите на две скорости в държавата, въвежда се единна щатна таблица, пише изданието. Правителството търси решение, но с новата таблица няма да има заплати на много скорости, казва пред вестника заместник-министърът, отговарящ за административната реформа Динос Ровлиас.

Премахнати ще са и даваните надбавки към заплатите. Смята се, че с единната таблица за заплатите най-ощететени ще са финансовите ведомства, министерства и служби заради получаваните от тях досега високи надбавки. Уволнения са предвидени и за държавните служители, които смятат да стачкуват.

460 от общо 1081 центрове за обслужване на гражданите също са застрашени от закриване.

Рестрикциите ще бъдат задействани от есента и са включени в средносрочната програма на правителството в Атина, договорена с кредиторите от ерозоната и МВФ заради получаваните от Гърция заеми за справяне с кризата.