Въпреки желанието и ентусиазма на рибарите по река Дунав бюрокрация и административни неуредици бавят усвояването на над 7 млн. лв. по Оперативната програма „Рибарство и аквакултури" в Тутракан, Главиница и Сливо поле, алармираха местните власти пред БНТ. Хората там са притеснени, че няма да могат да оползотворят спечелените средства до края на 2013 година, когато срокът затова изтича.

Трите общини са създали единствената засега рибарска група по Дунавското ни крайбрежие, която ще усвоява средствата. Около 40 на сто от парите са предназначени за публичния сектор, останалите - за частни инициативи. Славчо Балкански е собственик на рибна борса в Тутракан. Инвестирал е доста средства и се надява да разшири дейността си с европейски средства, но парите още ги няма.

"Те много забавиха. Ние 3 години сме пропуснали вече през тия 2 дали ще стане нещо още няма развитие", обясни Славчо Балкански пред БНТ.

Проблемът е административен. Заради рокадите и уволненията в Агенцията по рибарство в София се бави придвижването на важни документи и това на практика блокира работата по проекта, обявиха от проектния екип.

"Вече втори месец изпълнителната агенция, управляващият орган, ни забавиха утвърждаването на сметките, по този начин блокираха работата, ние не можем нищо да извършим с тия пари, докато не бъдат утвърдени сметките от ИАРА", разясни Иван Недев, ръководител на проектния екип.

Екипът ще търси съдействието на земеделския министър Мирослав Найденов, защото на многото писма, изпратени до агенцията отговор няма.