Скоро в България ще има законови регулации, които ще ограничават надценката, която големите търговски вериги слагат върху продаваните стоки. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев по телевизия "България он ер".

По думите му подобна практика няма да е прецедент за България, а е практика в голяма част от европейските държави.
„Големите вериги за търговия на дребно получават все по-голяма пазарна мощ. В момента те държат над 50% от пазара на дребно и това им дава възможност да притискат българските производители за по-ниски цени", коментира Стойчев.

Според него, комисията често се натъква на съмнителни договорни условия между търговец и производител. Става дума за скрити бонуси и общи условия като в крайна сметка производителят се принуждава да направи отстъпка на веригите, която в някои случаи достига 48%, посочи експертът. Такива скрити отстъпки са например налаганите от веригите входна такса за продуктите на търговците или пък бонус оборот.

Едуард Стойчев коментира, че рязкото поскъпване отпреди две седмици на цените на яйцата в основата си е спекулативно, въпреки че ситуацията на останалите европейски пазари е аналогична, заради влизането в сила на директивата на ЕС за хуманно отношение към кокошките.