Правителството обмисля няколко варианта за изход от ситуацията със заменките на гори, стана ясно след срещата на министър Найденов с шефката на правната комисия Искра Фидосова и коалиция „За да остане природа в България", която сезира ЕК за заменките на гори, предаде репортер на news.bg.

Министър Найденов обясни, че се очаква около Нова година решението на ЕК дали заменките са държавна помощ или не.
Няколко са вариантите, първо - страната ни да бъде оправдана, второ - заменките да са извършени в нарушение на закона, и трето - те да бъдат счетени за нерегламентирана държавна помощ.

Искаме публично да обсъдим тези хипотези, посочи Найденов, пояснявайки, че държавата в момента се готви за най-тежкия вариант.
На среща рано сутринта при премиера Борисов е взето решението страната ни да не обжалва становището на ЕК, каквото и да е то.

Припомняме, вчера от ЕК поясниха, че става дума за започнало през 2010 г. официално разследване на правилата за държавна помощ по предполагаемо незаконно предоставяне на помощ по операции свързани със замени на гори. Европейската комисия не е приключила оценката си и няма яснота какъв ще бъде резултатът от нея. Слуховете, че Комисията ще вземе решение скоро са неоснователни, подчертават от Брюксел.

Ако Европейската комисия установи в заключението си, че правилата за предоставяне на държавна помощ са били нарушени, България ще трябва да поиска възстановяване на неправомерно изразходваната сума от бенефициерите й.

Процедурата за държавната помощ не предвижда налагане на санкции (глоби) на държава-членка в този контекст. Но държавата е задължена да изпълни възстановяването на средствата незабавно, се посочва в становището на ЕК.
Решено е работна група под председателството на Искра Фидосова да обсъди и приеме законодателни стъпки за възможните негативни изходи от ситуацията.

Мирослав Найденов обясни, че най-вероятно ще се поиска бенефициентите да върнат държавната помощ или да доплатят разликата между реалната стойност на заменената земя и сумата, за която е станала сделката.
Обмисля се и с постановление на кой министър да става това доплащане - дали на земеделския, или на министъра на финансите.

Искра Фидосова поясни, че без законодателни промени в закона за държавната помощ няма как този казус да бъде решен.

Най-добрият вариант би бил според нея бенефициентите да доплатят разликата от стойността на сделката. Това е по-лесната част от занятието, коментира Фидосова.

Според нея по-трудната част е да се намери някакво решение и за 147 необратими сделки. Там може евентуално да бъде наложен възбранителен режим.
Фидосова и Мирослав Найденов все пак се надяват някой от бенефициенти само да поискат да развалят сделките. Ще се търсят законови уредби на този вариант.
Стана ясно, че в 147-те заменки влиза и тази на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Ако Брюксел отсъди, че тя също е нерегламентирана държава помощ, депутатът ще трябва да доплати разликата в цената на сделката.
Фидосова се надява новите законови уредби да станат факт на второ четене най-късно до март 2013г.

Тя е категорична, че не трябва да чакаме ЕК да ни осъди, за да се търси решение на далаверите със заменките.

Новата нормативна уредба според нея ще има превантивно действие.

Заменките са кражба, извършена от предишното правителство, подчерта министър Найденов.

15 заменки вече са с реализирани инвестиционни намерения и горите там са изсечени. В тези случаи най-вероятно ще се плаща разликата в цената на сделката.

Земеделският министър подава ръка и към опозицията да се включи към работната група, за да могат законовите промени да бъдат приети с консенсус.

Той изтъкна, че именно опозицията е забъркала тази каша.