Съгласуваните мерки на синдикатите и бизнеса ще донесат между 5 и 8 млрд. лв допълнителни средства в хазната през следващите 7-8 месеца. Това заяви зам. председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според Димитров правителството е съгласно с отпадането на тавана на обезщетенията за безработица, както и да бъдат замразени до края на годината цените на ток, газ, парно и вода, предаде БНР.

"Вече има конкретни мерки за домакинствата, съгласие между нас и бизнеса, че трябва да бъде увеличена минималната работна заплата от 1 юли. Нещо, което е изключително важно за нас е съгласието, което постигнахме и вчера не чухме сериозни обструкции, даже чухме, че това може и финансово да бъде понесено, чухме размера, а именно, възстановяването на справедливото обезщетение за безработица, разбирайте 60 процента от дохода, на който си се осигурявал, което значи отпадането на досегашния таван, който е 240 - 260 лева. Става дума за увеличение на обезщетението за безработица - максималното до 1 200 лева. Т. е., мерките са доста радикални.

Замразяване на държавно регулираните цени. Това значи до края на годината всички тези напъни на държавните монополи да вдигат цени на ток, на газ, на парно, на вода, просто ще бъдат замразени. И за това получихме съгласие и от премиера, и от финансовия министър".