Не се предвижда увеличение на таксата за детските градини заради новата наредба за здравословно хранене, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя има уверението на директорите на детските градини и районните кметове, че на този етап не се налага увеличаване на парите.

Повечето детски градини и в момента имат четирикратно хранене и така на децата се дават плодове по програмата „Училищен плод". Фандъкова отбеляза, че при проверка в детски градини за стойността и качеството на десет основни продукта от менюто на децата, в три района на столицата, е имало сериозни амплитуди за 7 продукта. Сред тези райони са „Лозенец" и „Овча купел", писа "Всеки ден".

Около 2 лева на ден са парите, които се дават за храна на дете в детско заведение. Тези пари в момента осигуряват изпълнението на изискванията за здравословно хранене, посочи Фандъкова. Агенцията по храните не е открила проблеми в общинските детски градини. Често и директорите на градините връщат продукти, ако не са доволни от тяхното качество.

Новата наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години е публикувана в Държавен вестник в сряда. Тя предвижда повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини за децата в градините.Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. Наредбата предвижда хранене по пет пъти на ден.

Освен това в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо.

Междувременно стана ясно, че 90 000 лева дава Столична община за изграждане на нова тоалетна в Южния парк. В нея ще има място за повиване на бебета и пълна достъпност за хора с увреждания. Проектът за ремонт на Южния парк включва цялостна подмяна на настилките и пълно осветление.

По-рано днес кандидатът на Атака за столичен кмет, Николай Пехливанов, внесе в Столична община 2000 подписи на граждани с искане за подобряване на градската среда и конкретно - на градските тоалетни.