Втората по големина на активи банка в САЩ JPMorgan Chase ще увеличи заплатите на инвестиционните банкери, които не са получили бонуси. Подобни действия са предприели или ще предприемат и други банки, съобщава агенция Bloomberg, като се позовава на свои източници в банките.

Представеният вчера, 23 юли, план на JP Morgan Chase обхваща онези сътрудници на институцията, чиито доходи не са коригирани от началото на финансова 2009 година. Бонусите обаче ще влязат в сила от 2010 г. Според източниците на Bloomberg на компенсация може да разчитата почти половината от общо 25 783 сътрудници, които работят в инвестиционно-банковите направления на JPMorgan.

Бордът на JPMorgan аргументира решението си да увеличи заплатите с неплатените бонуси, но и заради действията на дургите конкуренти. Те също са получили държавни помощи по повод на кризата. Това са Citigroup Inc., Morgan Stanley и UBS AG, които вече повишиха заплатите на свои служители.

Bloomberg уточнява, че Citigroup са покачили трудовото възнаграждение с 50%. Morgan Stanley през май обяви, че ще увеличи заплатите на топ мениджърите си, а UBS повиши заплатите два пъти за последните три месеца.

Bank of America Corp., която погълна Merrill Lynch, също обяви, че може да повиши заплатите пропорционално на неполучените бонуси.

Инвестиционните банкери традиционно са получавали съществена част от своето възнаграждение във вид на бонуси в зависимост от резултатите на банката. По този начин те са стимулирани да работат по-добре и да повишават своя статус в инстиутцията, а и в обществото.

Агенцията припомня, че влошената ситуация на банковия пазар по време на кризата донесе загуби за над $1,52 трилиона и бяха съкратени над 32 8000 сътрудници във финансовия сектор по целия свят. Миналата година мнозинството от топ мениджърите на много банки и компании не получиха бонуси.