Работнвиците в Мини „Марица-изток" са в безсрочна ефективна стачка от снощи. В протеста се включиха 80% от работниците нощна смяна. По данни на синдикатите стачуквали са 98% от назначените за нощна смяна миньори. Добивът на въглища е преустановен. Миньорите ще бъдат на работните си места, но няма да изпълняват работните си задължения.

До стачката се стигна, след като преговорите между синдикатите и ръководството на дружеството не постигнаха резултат.

Мини „Марица-изток" добива 90% от въглищата, нужни на енергетиката на страната. Ако спрат работа, това ще доведе до милион и половина лева нереализирани ползи на ден, а още толкова ще е сумата на неустойките по договорите с централите, които няма да получат нужния им ресурс.

Ако ТЕЦ-овете работят на пълна мощност, запасите им от въглища ще стигнат за около десет дни. Въпреки това обединеният стачен комитет е категоричен, че днес мините спират и добивът на въглища ще бъде преустановен напълно.

Миньорите тази сутрин призоваха министър-председателя Бойко Борисов да слезе с тях в рудниците и да прекара там няколко часа, за да разбере при какви условия работят и защо протестират. Днес, 16 януари, когато е дошло преназначението в рудник „Трояново 7" в село Ковачево, миньорите са били крайно шокирани от факта, че некролозите на починалите миньори на входната врата са били махнати, за да не могат медиите да снимат колко млади миньори са починали вследствие на полагания от тях тежък труд, предава репортер на БГНЕС. Те заявиха, че е недопустимо да се потъпква по този начин паметта на починалите колеги. Събрали са некролозите на табло и са го поставили пред рудника.

Целият стачен комитет беше в трите рудника. Срещнахме се с влизащата и излизащата смяна и всички на 100% подкрепиха за ефективни стачни действия заради безотговорното отношения на работодателя към исканията на работниците в стачната декларация от 15 декември, заяьви вчера лидерът на КНСБ в комплекса Валентин Вълчев пред БНР.

В края на неуспешните преговори в събота вечерта синдикалистът заяви, че те са се провалили по вина на ръководството.

„За съжаление, накрая, когато започнахме да обсъждаме темата за допълнителните възнаграждения, когато стана въпрос за пари, хармонията, която донякъде царуваше дотогава, се развали", обясни заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Най-важните въпроси, по които има несъгласие, са изпълнението на Колективния трудов договор и структурните промени в дружеството, които според синдикатите нарушават Кодекса на труда.

Представителите на работниците искат още запълване на свободния щат в дружеството, който според тях е под критичния минимум. Те настояха и за допълнителни бонуси заради добрите финансови резултати в мините.

В обръщение на изпълнителния директор на "Мини Марица -изток" Евгени Стойков към миньорите се казва, че обявената от синдикатите в дружеството стачка е неоснователна и незаконна.

Пред bTV Стойков заяви, че по време на преговорите със синдикатите е изразена готовност да се изплатят възнаграждения на пряко заетите в производството, които са допринесли за добрите производствени резултати. Освен това, за четвъртото тримесечие на миналата година, със заплатите за месец декември 2011 ще бъдат разпределени компенсации в размер на 10,35 на сто върху тримесечното брутно възнаграждение.

Според Стойков другите искания са непосилни за дружеството и биха го довели до тежко финансово-икономическо състояние. Той изрази готовност да се продължат разговорите със синдикатите.

При по-добри постигнати резултати, работниците в "Мини Марица-изток" трябва да получават повече пари. Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той беше категоричен, че миньорите ще могат да получават бонуси, когато бъде подписан нов колективен трудов договор.

Загубите за "Мини Марица-изток" от започващите ефективни стачни действия ще бъдат по-големи от сумите, които трябва да бъдат заплатени на миньорите, изчисли президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според лидера на КТ „Подкрепа" Константин Тречнев исканията на миньорите не са свързани само с пари.

Ръководството на мините оспорва законността на стачката. Ако съдът потвърди, че не е легална, стачкувалите са заплашени с административна и финансова отговорност.