Теренът за новата тропическа оранжерия в Университетска ботаническа градина в Балчик започва да се почиства за предстоящото строителство, съобщава news.bg.

Очаква се да бъде определен изпълнител на проекта от Софийския университет, на чието подчинение бе определена градината.

Университетската Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 година в съседство с лятната резиденция на бившата румънска кралица Мария. Тя е разположена на площ от 65 дка и стопанисва втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси. 

Оранжерията ще е с обща площ от 800 квадратни метра. Тя ще бъде на четири части в Стопанския двор, като всеки етаж е предвидени да е с различна влажност.

Стъкленият дом ще бъде експозиционна и производствена зона за тропически и субтропически растения, цъфтящи видове, орхидеи и други, съобщи директорът на градината Ина Манчева, цитирана от радио Варна.

С построяването на оранжерията ще се избегне сезонното преместване на колекцията от кактуси и сукуленти. В момента в експозицията на Ботаническата градина цъфтят кактусите от вида Опунция и голяма част в оранжерията.

За първи път се очаква да цъфне сукулентът, известен като Столетник, Агаве Ангустифолия. Цветоносното му стебло расте вече втори месец, като в естествени условия би трябвало да цъфне за 2-3 седмици. Растението е около 50-годишно, цъфтежът му се задържа около 10 дни, след което умира.