Протестите на зърнопроизводителите продължават в цялата страна, потвърди за радио Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Продължават и преговорите между земеделските стопани и правителството.

Представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите и финансовият министър Симеон Дянков и земеделският министър Мирослав Найденов разговаряха до късно снощи. Очаква се днес да бъде подписано ново споразумение с кабинета, след като неизпълнението на предишното стана повод за протестите.

Зърнопроизводителите са получили предложения по всичките 4 точки от протестната им декларация. По искане на протестиращите е назначена проверка в Държавен фонд "Земеделие" и отдела, който се занимава с преките плащания на площ. Тя ще приключи до 10 дни и тогава ще е ясно кой носи отговорност за неизпълнението на подписания миналата година меморандум. Очакват се и наказания.

Вчера земеделците излязоха на протести в 20 области на страната. Около 4000 души със земеделска техника участваха в протеста. Зърнопроизводителите изкараха по пътищата около 2000 селскостопански машини.