Имената на три държавни агенции цяла седмица не слязоха от новините. Обвиненията за финансови нередности, злоупотреба с власт и престъпно бездействие допринасят за лошата репутация на думата "агенция", пише в коментара си за радио Deutsche Welle Антоанета Пунчева.

Негативното звучене на думата се дължи на начина, по който работят държавните агенции в България. На лоша репутация. Думата "агенция" често е синоним на апатия в по-безобидните случаи, а в други - директно на афера и атрофия на държавността. Ето и примерите. Само за седмица три агенции не слязоха от новините: Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС), Агенцията за бежанците и тази за закрила на детето.

Отровни съмнения

За ДАНС, специализираният орган за контраразузнаване и сигурност, се шуми от самото му създаване. Сред аргументите за съществуването на структурата с малко неясен профил, контролирана от парламента, бе обещанието, че ще разкрива случаите на корупция сред лица, заемащи висши държавни длъжности, както и връзките им с организираната престъпност. Последният скандал, тресящ държавата, е, че именно агент на ДАНС бе обвинен като глава на престъпна група, занимаваща се с рекет, изнудване, контрабанда, проституция, отвличания... А и с данъчни измами в особено големи размери. 

Много по-рано, през октомври, вътрешният министър Цветанов бе убеден, че ДАНС е опитвала да прави политическа партия. А един много секретен доклад на агенцията за сигурност, който бе изчезнал от Министерския съвет и после върнат от Алексей Петров на премиера Бойко Борисов, се появи в интернет. В документа без титулна страница, озаглавен "Справка относно: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация" се разказваше за паралелно действаща с държавата структура, "която се стреми да изгради трайни форми на паралелна власт, които да са неподвластни на промените на властта, които следват изборите".

През февруари Алексей Петров бе задържан с екшън, на който ще завидят и Копола, и Скорсезе. Засега остава в ареста като глава на октопода „Организирана престъпност". Днес държавата се обявява срещу мафията, но самото изброяване на бащите на чудовището, което днес никой не припознава като свое отроче, изпълва  въздуха с отровни съмнения.

Помощ, ограбват ни!

През седмицата Правителството освободи и председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Доклад на комисия, извършила специализирана проверка в Агенцията, констатирала отсъствието на текущ и последващ контрол от страна на ДАБ в регистрационно-приемателния център в с. Баня, община Нова Загора; нарушения при възлагането на обществени поръчки, завишение на фактурираните цени спрямо средните, лоши условия за живот на бежанците. Според доклада е допуснато и незаконосъобразно изразходване на средствата от Европейския бежански фонд и от националния бюджет.

И все пак през годините най-упорити бяха слуховете за разграбването на Агенцията за чуждестранна помощ в най-ранните (и бедни) години на прехода. Председател тогава бе Петко Симеонов, който в интернет присъства и като ръководител на проекта „Приказката България". Нейният жанр не ни е известен.

„Не мога да не Ви попитам защо се породиха онези упреци, че в качеството си на шеф на Агенцията за чуждестранна помощ сте ги окрали заедно със Спас Русев?", питат го от Frog News. "Все едно да ви питам защо беше пребит Огнян Стефанов - отговаря Симеонов. - На Балканите неудобните журналисти ги бият и убиват, неудобните политици ги клеветят, криминализират, убиват или загиват при нещастни случаи. Медийната кампания продължи петнайсет години, водиха следствие тринайсет години. Хвърлиха милиони за проверки. През 2006 г. следствието беше прекратено с прокурорското заключение „липсват факти за формулиране на обвинителна теза". Аферим, съгласиха се, че сестра ми не е ....!"

Министерският съвет закрива през 2007 г. агенцията с мотива: „Отпадна необходимостта от съществуването на специален държавен орган, който да се занимава с получаването и разпределението на хуманитарната помощ." Цялата история на този „орган" бе съпровождана от скандали, а годишните му отчети не можеха да издържат проверка и от селски ревизор.

Част от ужасяваща статистика

Вестник  „Труд" описва случая, който „потресе цяла България":  „Почти 3-годишният Александър Тасев е бил транспортиран в "Пирогов" в много тежко състояние - със спукан пикочен мехур, с разкъсано право черво, с огромен кръвоизлив. Направена му е спешна животоспасяваща операция." Според „Труд" свидетел е говорил за семейството на психично болните Христина и Костадин Тасеви и е описал пред полицията потресаващо подробно изнасилването на бебето. „Знаели, но си траели", коментира вестникът.

Защо чак сега трагичната история излиза наяве, след като за две години детето е било водено на лекар няколко пъти с озадачаващи симптоми. Лекари и социални работници гузно си прехвърлят топката. Д-р Трендафилова, завеждаща детското отделение в санданската болница, казва пред "Труд": "Аз не се чувствам виновна. Още преди една година подадох сигнал до Агенцията за закрила на детето в Сандански, когато у мен се появиха съмнения за извършено сексуално насилие над Сашо. Сега агенцията ме обвинява, че съм отказала да подпиша заключение, в което категорично да кажа, че е извършвано такова насилие. Вярно е, че отказах, но това е, защото аз не бих могла като специалист да свидетелствам за такова нещо. То трябва да бъде доказано от съдебен лекар." И допълва, че за първи път Сашо е постъпил като пациент при тях 3 седмици след раждането си.

Ето защо „агенция" не звучи добре. Думата, впрочем, идва от лат. agens от ago „правя, върша". Въпросът е какво - добро или лошо? Или просто нищо?