Затлъстяването е заразна болест и се прихваща от приятели. До този извод са достигнали учени университета в Харвард. Американците ще продължат да дебелеят, докато 42% от населението не достигне равнище, при което се говори за затлъстяване, а наличието на приятели с наднормено тегло е част от проблема, писа БГНЕС.

Изследването се базира на идеята, че затлъстяването се разпространява като заразна болест и хората могат да го прихванат от приятелите си. За целта данните от цял град в щата Масачузетс, обхващащи 4 десетилетия, се анализират с математически модел, който е потвърдил подозренията на учените.

По време на изследването е открито, че теглото, което хората са покачили от общуването с затлъстелите си приятели, нараства бързо от 1971 г. "Изглежда, сякаш затлъстяването става по-заразно", предупреждават учените.

За съжаление, приятелството със слаби хора не действа като предпазни средство, което потвърждава модела, разглеждащ го като заразна болест. Данни на американското правителство показват, че 68% от възрастните в САЩ са с наднормено тегло, а една трета са затлъстели.