"Надявам се през 2012 г. да открием заедно магистралата София - Ниш", заяви след срещата си в Белград със сръбския си колега Мирко Цветкович министър-председателят Бойко Борисов. Той е на официално еднодневно посещение в западната ни съседка. Така Борисов приветства решението на сръбското правителство да изгради до 2012 г. участъка от магистралата на сръбска територия.

Проектът за българския участък от 60 км ще бъде готов до края на годината и страната ни ще кандидатства за финансиране в размер на 350 млн. евро по европейските програми, съобщиха от пресслужбата на правителството.

„От 2004 година не е свиквано заседание на Съвместната българо-сръбска комисия, което само по себе си говори, че до днешното ни посещение в Белград, отношенията между двете държави не са били на необходимото равнище. С министър-председателя Мирко Цветкович решихме комисията да бъде свикана веднага, за  да се заеме с решаването на съвместните ни проблеми на по-високо ниво", обобщи пред български журналисти Борисов разговора си със сръбския премиер.

Акцентът по време на разговорите освен магистралата, беше поставен и върху други основни инфраструктурни проекти. Относно АЕЦ „Белене" премиерът Мирко Цветкович заяви, че сръбски експерти ще се запознаят с документацията, след което правителството ще вземе решение дали и с какъв процент инвестиции страната би могла да участва.

„Има добро сътрудничество и взаимно доверие между България и Сърбия.  Нашата съседка може да разчита на пълната ни подкрепа за присъединяване към Европейския съюз", категоричен е министър-председателят Бойко Борисов. Той е убеден, че България и Сърбия заедно могат се справят с всички проблеми и да преодолеят спада на стокообмен между двете държави. „С Мирко Цветкович се договорихме нашите служби да работят относно размяна на информационни данни в реално време по въпроси, свързани с разузнаването и контраразузнаването, както и справяне с контрабандата и безкомпромисна борба с организирана престъпност", подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че се работи активно и за изграждане на ГКПП-та на българо-сръбската граница.

По думите на българския премиер мирът на Балканите може да съществува, ако страните от региона си помагат взаимно. „Сърбия трябва да знае, че в лицето на България има пълна подкрепа и добър приятел", допълни той.

След пленарните разговори между двете делегации заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговият сръбски колега Ивица Дачич подписаха Междуправителствено споразумение за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество. Предвижда се контактният център да бъде изграден на българска територия, на ГКПП - Калотина. Създаването на контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество е в съответствие с най-добрите европейски практики. Изграждането на контактния център на Калотина ще даде на полицейските и митническите органи на двете страни възможност за по-бърз обмен на информация и предприемане на своевременни и адекватни действия във всеки отделен случай. Той ще подпомогне в голяма степен взаимодействието между сродните служби както по отношение на охраната на границата, така и на противодействието на организираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на хора, и разбира се - противодействието на контрабандата и митническите нарушения.

По време на официалното си посещение в Република Сърбия министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне и с президента на страната Борис Тадич.