Наблюдава се характерното за сезона намаляване на цената на голяма част от зеленчуците. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец май 2011 г. на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на картофите от старата реколта, зрелия чесън, ябълките и лимоните, като картофите и чесънът поскъпват с около 7 %, а ябълките и лимоните с около 10 %. Спад на месечна база е отчетен при цената на яйцата и при цената на едро на слънчогледовото олио, а с около 2-3 % се покачва цената на месните произведения. Стабилизиране и леко движение надолу се наблюдава при някои млечни произведения и при цената на брашното.

Наблюдението на движението на цените на едро през последната седмица на май, спрямо предходната, показва, че най-значително поевтиняване се наблюдава при ягодите, пресните картофи, оранжерийните краставици и зелето. През седмицата е регистрирано повишение на цената на лимоните (около 12%), доматите от внос (около 6%), и бананите (около2%). Низходящата тенденция при движението на кривата на индекса, която се наблюдава от средата на април се запазва и през месец май, като стойностите стъпват на ниво от около 2.000 пункта.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта (с 61 %), олиото (с 40%) и брашното (с 49 %). През май 2011 г. в сравнение с май 2010 г. са отчетени значително по-високи цени на картофите (със 75 %), чесъна и ябълките (с по 50%).

Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около 25% по-висока в сравнение със същия месец на миналата година.

От анализа на движението на цените на едро на основните хранителни стоки през май за последните пет години могат да се направят следните изводи:

- В резултат на трайната тенденция на покачване на цената на захарта, наблюдавана още от края на 2010 г., стойностите през м. май тази година са най-високи спрямо същия месец на предходните години.

- Въпреки трайната тенденция на покачване на цените на олиото и брашното, техните стойности остават под нивото от м. март 2008 г.

- Цените на месото и месните произведения през май 2011 г. се стабилизират около нивото от предходните години.

- Трайната тенденция на поскъпване на млечните произведения, което се наблюдава от средата на 2010г., продължава и през първите месеци на 2011г., в резултат на което техните цени през май тази година са най-високи в сравнение със същия месец на предходните години.

- Цените на ориза и фасула остават на нивото от предходната година и са по-ниски в сравнение с 2009 г.