Четири регионални звена на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приемат жалби, съобщи председателят й Ангел Семерджиев пред радио Дарик. Те ще бъдат в София, Варна, Пловдив и Плевен и в тях всеки гражданин ще може да подаде сигнал за нередност при доставките на ток, топлинна енергия и вода. Ще бъде осигурена възможност и за подаване на жалбите по интернет чрез електронен подпис. Семерджиев съобщи, че броят на жалбите, подавани от хората към комисията, се е увеличил многократно и е достигнал няколко хиляди.

На практика ще бъдат разширени функциите на досегашните звена на комисията към ВиК-дирекцията, обясни председателят на ДКЕВР. Регионалното звено, което се намира в Пловдив например, ще се занимава не само с водата и проблемите на ВиК сектора, но ще покрива и електроенергийния, топлофикационния и газовия сектори, допълни той.

„Те на място ще могат да правят проверка на жалбите, тъй като всяка жалба от физическо лице дори се проверява, минава през комисията. Това малко ни товари, но предполагам, че е най-добрият начин да защитим потребителите", поясни Семерджиев.

Той каза още, че функциите на звената се разширяват, без да се променя съставът им. „Имаме ограничения на бюджета, но в рамките на бройките предполагаме, че ще се справим", коментира шефът на регулатора.

Ангел Семерджиев допълни още, че ако екипи на електроразпределително дружество не са реагирали достатъчно бързо на авария, жителите на проблемния район могат да подадат колективна жалба. Ако тя се окаже основателна, може комисията да предпише в следващата инвестиционна програма на ЕРП-то да се запишат подобрения на мрежата в този район.

Председателят на ДКЕВР съобщи, че всички дружества са обжалвали новите цени на тока, които влязоха в сила от 1 юли. Той изрази мнение, че цените няма да се отменят.

„Имаме пълната увереност, че сме спазили закона. Основните мотиви на електроразпределителните дружества са, че не сме отчели някои техни разходи и ние считаме, че спазваме регулаторната рамка и, естествено, не признаваме разходи, които те правят по други причини извън тази рамка, по която ние ги регулираме", каза Семерджиев. По думите му електроразпределителните дружества „са се понаучили да не харчат толкова много пари, защото миналата година видяха, че могат да извършват дейността си и без високи цени".

Председателят на регулаторната комисия не се нае да прогнозира как ще се измени цената на природния газ от 1 октомври, но според него високите цени на петрола със сигурност ще се отразят към повишение. По думите му доларът също ще окаже ефект и може би ще компенсира донякъде скъпия петрол.