Металургичните комбинати на Япония и Южна Корея се споразумяха за 65% увеличение на цената, която те ще трябва да плащат за желязната руда, внасяна от Бразилия, пише Reuters.

Това е първото сериозно раздвижване за тази година в този сектор на индустрията и поставя ценова летва, която ще е болезнена за производителите на стомана. Ще пострада и българският комбинат Кремиковци, който внася по-голямата част от рудата си от Бразилия.

Обаче акциите на компании - производители на стомана като японската Nippon Steel и китайската Baosteel след излизането на новината се покачиха, тъй като пазарът прие с облекчение факта, че увеличението на цените не е по-високо. „Един от негативните фактори върху цените на акциите бе освободен", обяснява важен инвеститор. Акциите на Nippon Steel се вдигнаха с 3.8%, а тези на Baosteel поскъпнаха с 2.85%. Индексът на сектора стомана и желязо в Токио се качи с 4.2% - докато средният ръст в Nikkei бе 0.7%.

От годината, започваща на първи април, Nippon Steel и южнокорейската Posco са се съгласили да плащат на бразилския минен гигант Vale по $78.90 за тон желязна руда. Поскъпването на желязната руда по контракти за бъдеща доставка бе очаквано от пазара, тъй като спот цените през 2007 г. достигнаха рекордни равнища, а търсенето от Китай не дава признаци за забавяне.

Обаче акциите на австралийските компании BHP Billiton и Rio Tinto се понижиха в очакване на новите по-високи цени, отразяващи транспортното предимство в доставките на желязна руда за Азия от Австралия вместо Южна Америка. Австралийските компании са прекалено заети в битката си за поглъщане: така дилър обяснява затишието в Южния континент.

Обикновено първите компании, които се споразумяват за цените, поставят летвата за цените на другите компании през годината. От Китай са казали, че ще се придържат към тази традиционна система, но са изразили загриженост. Специалист в Шанхай изчислява, че 65% увеличение цената на желязната руда означава 22% по-високи разходи за производство на стомана.

Поскъпването на желязната руда може сериозно да намали печалбите на производителите на стомана, които вече и без друго носят тежестта от нарастващите разходи за кокс и транспортиране, плюс увеличената конкуренция от разширяващите се китайски заводи. Огромният капацитет на Китай спира производителите на стомана в Европа - сред които водещи са ArcelorMittal и ThyssenKrupp - да пренесат изцяло в цената на продукцията си увеличението цената на суровината.

„Vale направи умен ход", коментира служител на Sinosteel. „Те поискаха 70% увеличение и накрая стигнаха до 65%. Мисля, че те оптимизираха позицията си ... Обаче трябва да изчакаме отговора от Австралия".

Австралийската Rio Tinto вече заяви, че иска да премине към система на цени, ползваща индекси. Това щяло да отразява по-добре спот цените на суровината. Спот цените на желязната руда далеч надхвърлят цените на австралийската и бразилската руда, продавана по контракти обвързани с период. Очаква се спот цените на желязната руда да останат високи, тъй като Индия въведе 10% експортна такса, в следствие на което цените на вноса за Китай се покачиха с още $5 за тон.