Audi увери, че ще поеме пълна отговорност в случаите, в които нейн автомобил с автономна система за шофиране катастрофира, предава Car Scoops. По време на официално събитие в Германия, на което бе представена технологията за автономно шофиране на ниво 3 в новия модел A8.

Това е най-големият въпрос, който стои днес пред автомобилните производители, застрахователи и самите шофьори.

Още през 2015 г. Volvo обеща, че също ще поеме пълна отговорност.

Торстен Лендарт, директор на разработката на системата за автономно шофиране, разясни казуса по време на събитието. По думите му, ако системата се използва по предназначение и автомобилът е поел пълен контрол над движението в задръстване, например, и стане катастрофа, шофьорът ще може да получи обезщетение от своя застраховател, а последният ще изиска покриване на щетите от Audi.

Системата, вградена в новата A8, е първата на пазара, която покрива ниво 3. Тя може да поеме контрол над автомобила на магистрали и подобни многолентови пътища, където има физическа бариера между двете ленти за движение. В трафик "броня до броня" и скорост до 60 км/ч технологията ще може да управлява колата без да има нужда шофьорът да внимава или да прави каквото и да е.

Повече за различните нива на автономност може да прочетете ТУК.

Най-интересното от Автосалон Франкфурт 2017 (ГАЛЕРИЯ)

Най-интересното от Автосалон Франкфурт 2017 (ГАЛЕРИЯ)

50 марки представят 228 световни премиери