На аукцион във Флорида е продаден автомобилът Ford Mustang, шофиран от Стив Маккуин във филма "Булит". С включените данъци, общата цена възлиза на 3,74 млн. долара. Това е най-скъпият Mustang, продаван някога на търг, който надминава предишния рекорд от 2,2 млн. долара за Shelby GT500 Super Snake от 1967 г., продаден през 2019 г., пише Bloomberg.

Наддаването е започнало от 3500 долара, но почти моментално е скочило до 1 млн. долара, а след около минута на 2 млн. долара. Необичайно ниската първоначална цена за толкова известен автомобил е била поискана от нейния собственик - Шон Кирнан. Той е споделил пред аудиторията в залата, че колата е била купувана вече два пъти за сумата от 3500 долара - от неговия баща и от предишния собственик.

Автомобилът, както стана ясно, е популярен като героя на една от най-известните сцени на преследване в Холивуд, където Стив Маккуин го кара из улиците на Сан Франциско в трилъра "Булит" от 1968 г. Интериорът му включва останки от филмова техника, които са все още върху каросерията на колата. Двигателят е модифициран, така че да бъде по-мощен и шумен.

След приключване на снимките на филма, служител на Warner Brothers използва колата като ежедневно возило. През 1970 г. я купува детектив от Ню Джърси, а 1974 г. пуска обява в списание, че продава автомобила, като добавя информация за произхода му. Така Кирнан става негов собственик и го пази до смъртта си през 2014 г., когато синът му го наследява. Години наред той отказва оферти от Стив Маккуин, който искал да купи колата и я ползвал за семеен автомобил.

Ford представи електрически Mustang с над 900 конски сили

Ford представи електрически Mustang с над 900 конски сили

Нестандартното при него е, че има 6-степенна ръчна скоростна кутия

Oт "Микъм", които организират търга, са работили усилено, за да превърнат Mustang-а в звездата на годишния си телевизионен аукцион, като създават специален уебсайт, посветен на популяризирането му. Аукционът дори е прекъснат по средата, за да се покаже кратко рекламно видео на колата, преди вълнуващата ѝ поява на сцената.

Все още не е ясно кой е купувачът на превозното средство, а Шон Кирнан вече работи по новия си проект. "Има едно Porsche 911 от 1975 г., което седеше до Mustang-a години", казва той. "Това ще е следващият ми проект".