Volkswagen, най-големият автомобилен производител в света, ще предложи електрически версии на всички свои 300 модела до 2030 г. Така германският концерн се нареди сред набъбващия вече брой на компании в сектора, които ще направят стъпката към оставяне на конвенционалните двигатели на бензин и дизел в миналото, предава BBC.

VW ще удвои инвестициите в автомобили, които не изкарват вредни емисии, до 20 милиарда евро. До 2025 г. компанията ще предложи 80 нови електрически автомобили от марки от цялата група.

Вчера Mercedes-Benz също се включи към обещанието за електрически версии на всички модели, като компанията си постави срок до 2022 г.

По време на автошоуто във Франкфурт изпълнителният директор на Volkswagen Матиас Мюлер обясни пред BBC, че компанията е "получила съобщението". "Потребителите искат чисти автомобили. Хората искат да имат чист въздух и ние искаме да дадем своя принос", каза той. И допълни, че предстои Volkswagen да обяви поръчка за батерии за над 50 милиарда евро.

Промяната идва, след като редица страни, сред които и Китай, обявиха, че планират забрана на автомобилите с двигатели на дизел и бензин.

Най-големият автомобилен пазар забранява коли на бензин и дизел

Най-големият автомобилен пазар забранява коли на бензин и дизел

Поредната страна, която прави тази стъпка