Произведените след юли 2022 г. автомобили, продавани в Европейския съюз, ще имат нови технологични възможности, с които да предупреждават шофьора, ако той се движи с превишена скорост.

Европейската комисия взе решение автомобилните производители да бъдат задължени да изберат от четири варианта на системата. Целта на Европейската комисия е да се намалят пътниците инциденти и да се повиши качеството на въздуха (колкото по-висока е скоростта на автомобила, толкова повече гориво изразходва той).

За моделите, които вече са пуснати на пазара и продължават да се продават, новата система ще трябва да бъде включена от юли 2024 г.

Какво представлява тя?

Европейската комисия подчертава, че новите технически възможности в никакъв случай няма да ограничават възможността на шофьора да реагира в който и да е момент.

Но ако той се движи с превишена скорост, автомобилите ще трябва да предприемат една от четирите мерки:

- Звукова сигнализация;

- Вибрация на волана;

- Вибрация на педала за ускорение

- Контрол на скоростта.

Първите две не се намесват директно, а само предупреждават — първо чрез сигнализация на таблото, а ако шофьорът не реагира, и кратък звуков/вибрационен сигнал.

Другите две възможности включват "подбутване" на педала на газта, което да накара автомобила да намали. Шофьорът ще може да игнорира предупреждението като натисне педалът по-силно.

Четвъртата възможност, която предвижда автоматично и постепенно намаление на скоростта на автомобила, шофьорът отново може да натисне по-силно педала на газта и да продължи ускорението.

ЕП иска 30 км/ч ограничение в населените райони

ЕП иска 30 км/ч ограничение в населените райони

Депутатите призоваха и за нулева толерантност при употребата на алкохол