След революцията с електрическите превозни средства, дойдоха превозни средства, задвижвани с водород: сега въпросът е дали може следващата иновация да бъдат превозни средства, зареждани със слънчева енергия? Според една немска компания, "слънчевите коли" скоро ще бъдат факт, като датата на пускане е определена за 2023 г. Въпреки че отдавна се говори за захранване на автомобил със слънце, Sono Motors изглежда е най-близо до превръщането на тази мечта в реалност и то на сравнително достъпна цена.

Според германската автомобилна компания Sono Motors първия автомобил със слънчева енергия Sion ще бъде в търговската мрежа в Европа в средата на 2023 г. Планирано е да се установи потенциален пазар за автомобила в Северна Америка, Oilprice.

Sion ще бъде на цена от $25 000, което означава, че ще е значително по-достъпен от много електромобили. Колата е оборудвана с литиево-желязо-фосфатна батерия за по-дълги пътувания, което ще осигурява пробег от 470 километра, с възможност за зареждане до 80% за 35 минути с помощта на станция за бързо зареждане.

По данни на Sono вече има 42 000 резервации за Sion в Европа и компанията се надява да произведе 257 000 от модела до края на десетилетието. Автомобилната компания е намалила разходите за производство, като предлага само черна версия на автомобила и ще намали допълнително разходите като предлага директни онлайн продажби.

Соларните панели, използвани от Sono, използват технология, която все още е в процес на разработка.

"Имаме няколко патента, над 30 патента за това. Това е разлика с другите компании, защото всички, които се опитват да интегрират слънчева енергия, използват предимно стъкло. Стъклото е тежко, произвежда се бавно и струва много скъпо", обяснява главният изпълнителен директор Лоурин Хан.

Колата ще има вградено приложение, което предлага информация за състоянието на захранването и кога трябва да се зарежда. Освен това ще може да зарежда други електрически устройства, дори и други електромобили.

Sono не е единствената компания, която се надява да произвежда превозни средства, задвижвани със слънчева енергия. Няколко компании по света пуснаха подобни прототипи.

През юни тази година холандският стартъп Lightyear обяви своя нов модел Lightyear 0 EV. Автомобилът може да се захранва от традиционна станция за електромобили и да получава допълнителна енергия от слънцето. Lightyear очаква продажната цена за колата да бъде около $247 000, което много повече от офертата на Sono.

Наскоро пък студентски екип от Техническия университет в Айндховен в Нидерландия произведе прототип на автомобил, наречен Zem - автомобил, който почиства въглерода от въздуха по време на шофиране. Превозното средство е оборудвано с устройство за улавяне на въглерод, което абсорбира и съхранява повече CO2, отколкото отделя. Освен това е оборудван със слънчеви панели и батерия.

Въпреки че моделът на автомобил със слънчева енергия все още не е пуснат на пазара, има големи надежди за имплементирането на соларна технология в традиционните електромобили, за да се увеличи обхватът им и да се добавят повече възможности за зареждане с възобновяема енергия.