Производството на автомобили във Великобритания през 2022 година падна до най-ниското си ниво от 1956-а насам, съобщават от британската Асоциация на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирана от световните медии.

Според изнесените данни, продажбата на нови коли на Острова миналата година е била сериозно засегната от липсата на ключови компоненти, предимно чипове.

Задава ли се надежда?

Глобалното прекъсване на веригата за доставки навреди на способността на фабриките в Обединеното кралство да стимулират наличността, за да отговорят на търсенето. Но днес има признаци на оптимизъм, че най-лошото за сектора вече е преминало, коментират експерти от бизнеса с автомобили. 

Великобритания регистрира най-големият спад на цените на жилищата след финансовата криза

Великобритания регистрира най-големият спад на цените на жилищата след финансовата криза

Това е четвърти пореден месец на спад в цените в Обединеното кралство

Общо 775 014 автомобила са произведени в страната през 2022 година, казват от SMMT. Това е спад с почти 10% от 859 575, създадени през 2021-а и 40,5% под нивата от преди пандемията през 2019 година.

Електромобилите

Това, което раздвижи автомобилния бизнес в страната миналата година беше производството на 234 066 напълно електрически превозни средства. Това беше своеобразен рекорд, като общото производство се увеличи с 4,5% спрямо 2021 година.

Електрическите автомобили и хибридите вече представляват 30,2% от цялото производство на нови коли във Великобритания, казат от SMMT.

А независими прогнози сочат, че повторното отваряне на китайската икономика, след  ограниченията, наложени заради Covid-19, трябва да спомогне за увеличаване на производството на автомобили в Обединеното кралство тази година с около 15%.

Китай и САЩ са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Кои страни са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Има размествания в челната тройка за 2022 г. спрямо предходната година