Руският автомобил Москвич от съветската епоха влезе в списъка на 10-те най-продавани марки в страната за първи път миналия месец. Това показват данни на руската аналитична агенция Autostat.

Продажбите на нови коли в Русия през ноември са се увеличили със 113% на годишна база до 109 706 автомобила, съобщи Autostat, базирайки се на данни от своя партньор PPK, цитирани от Reuters.

Данните сочат, че продажбите се възстановяват след спада в резултат на санкциите и напускането на западните автомобилни производители през 2022 г.

Производството на Москвич беше подновено тази година в завод в Москва. Държавата купи фабриката от Renault (RENA.PA) миналата година за символичната една рубла, след като френският автомобилен производител напусна пазара след разразилата се война в Украйна.

Моделът "Москвич" 3 е сглобен в Москва с помощта начасти, закупени от китайски партньор, според източник на Reuters.

Москвич е девети в списъка на най-продаваните автомобили през ноември, с продадени 1910 бройки - 1,7% дял от пазара. За 11-те месеца от януари до ноември са продадени 10 676 автомобила "Москвич", сочат данните.

Новият "Москвич" 6 за €25 000 е на руския пазар: ето какви екстри предлага

Новият "Москвич" 6 за €25 000 е на руския пазар: ето какви екстри предлага

Колата е копие на китайски модел на компанията JAC

Засега най-популярният автомобил в Русия Lada, е лидер през ноември с 32 651 продадени коли и пазарен дял от 29,8%. Китайските автомобили заемат по-голяма част от местата в класацията, измествайки напускащите европейски и японски марки.

Продажбите на китайски автомобили са достигнали своя пик при с над 56% дял от пазара.

Според Autostat през последните 11 месеца в Русия са продадени 939 254 нови автомобили, което е почти 65% повече на годишна база.