Американските регулаторни органи за автомобилна безопасност съобщиха в понеделник, че са започнали разследване на 16 случая на изтегляния, предприети от Hyundai и Kia обхващащи 6,4 милиона превозни средства, свързани с течове на спирачна течност, които биха могли да доведат до при пожари.

Корейските автомобилни производители направиха поредица от такива сервизни кампании от 2016 г. насам за проблеми с антиблокиращата спирачна система и хидравличните електронни контролни блокове (HECU), произведени от същия доставчик на части и пожари, пише Reuters.

Kia и Hyundai изтеглят 3,37 милиона коли поради опасност от пожар

Kia и Hyundai изтеглят 3,37 милиона коли поради опасност от пожар

Нарежда се паркиране на открито и далеч от сгради до завършване на ремонтната кампания

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви, че отваря запитване за одит, за да оцени навременността на вземането на решения за дефекти от Hyundai и Kia "и спазването на изискванията за докладване; и да разбере различните описания на дефекти и средства за защита между тези изтегляния."

Hyundai и Kia не отговориха на искания за коментар от страна на агенцията в понеделник.

През септември корейските автомобилни производители изтеглиха за проверки в сервиз общо 3,37 милиона превозни средства в Съединените щати поради риск от запалване на двигатели. Също така препоръчаха казаха на собствениците да паркират на открито и далеч от конструкции, докато ремонтната капания приключи.

Hyundai и Kia изтеглят близо 100 хил. коли - предупреждават да не се паркират на закрито

Hyundai и Kia изтеглят близо 100 хил. коли - предупреждават да не се паркират на закрито

Има опасност от пожар заради дефект

Автопроизводителите казаха, че вътрешните течове на спирачна течност могат да причинят късо съединение, което може да доведе до пожар.

През септември Hyundai съобщи, че има доклади за 21 пожара и 21 други топлинни инцидента от 2017 г. насам, докато Kia има доклади за най-малко 10 потвърдени пожара и инцидента с разтапяне на елементи в колата.

От Kia обясниха, че хидравличният електронен контролен блок (HECU) в превозните средства може да претърпи късо съединение в резултат на изтичане на спирачна течност. Hyundai каза, че модулът на антиблокиращата спирачна система (ABS) може да изтече вътрешно спирачна течност и да причини късо съединение.

Изтеглянето през септември обхвана 1,73 милиона автомобила Kia от моделите Borrego, Cadenza, Forte, Sportage, K900, Optima, Soul Rio, Sorento и Rondo, произведени от 2010 до 2017 година.

През септември Hyundai изтегли 1,64 милиона автомобила Elantra, Genesis Coupe, Sonata Hybrid, Accent, Azera, Veloster, Santa Fe, Equus, Veracruz, Tucson, Tucson Fuel Cell и Santa Fe Sport от различни моделни години през периода от 2011 до 2015 г.