Съвсем неотдавна изглеждаше, че инвестирането в която и да е от технологичните компании от "Великолепната седморка" - Microsoft, Meta, Nvidia, Google, Amazon, Apple и Tesla, е сигурен ход с добри предпоставки за доходност. Последните месеци обаче показаха ясно кое е слабото звено - воденият от Илон Мъск производител на електромобили. Компанията сега показва признаци на подобрение, но е важен въпросът дали то ще бъде трайно, пише Quartz.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 30% в сравнение с преди една седмица, след като компанията отчете по-добри от очакваното продажби на своите возила през второто тримесечие. Така за първи път от началото на годината досега тя е "на зелено" с 3% ръст от началото на 2024 г.

Tesla се задъхва пред най-големия си конкурент BYD. Китайската компания отчете  ръст от 21% в продажбите си

Tesla се задъхва пред най-големия си конкурент BYD. Китайската компания отчете ръст от 21% в продажбите си

Очаква се Tesla да отчете спад от 6% в доставките на превозни средства за април-юни

Tesla все още е далеч от представянето на останалите от "Великолепната седморка": Microsoft, Meta, Nvidia, Google, Amazon и Apple. Всички тези компании се носят на вълната на изкуствения интелект, като инвеститорите приветстват напредъка им в областта на чиповете, чатботовете и други инструменти с изкуствен интелект. Акциите на ключовия за AI революцията хардуерен производител Nvidia, например, са се повишили с невероятните 200% спрямо миналата година. Цената на акциите на Apple, която изоставаше от другите големи технологични компании, скочи с 14% от началото на миналия месец, когато най-накрая обяви платформата си за изкуствен интелект, наречена Apple Intelligence.

Tesla изпитва затруднения от началото на 2024 г. След масовото изтегляне от пазара на почти всички автомобили Tesla от пътищата на САЩ заради софтуерен дефект, продажбите ѝ през първото тримесечие далеч не оправдаха очакванията на Уолстрийт.

Мъск иска да превърне Tesla в "лидер на изкуствения интелект" с помощта на технологичен гигант

Мъск иска да превърне Tesla в "лидер на изкуствения интелект" с помощта на технологичен гигант

Само до края на годината Tesla ще похарчи $10 милиарда за AI

Цената на акциите ѝ се срина до най-ниското ниво от около 139 долара през април. В понеделник следобед цената ѝ се повиши с повече от 100 долара и достигна около 255 долара за акция.

Възходът на Tesla може да не продължи дълго, предупреждават анализатори. Те обръщат внимание, че доставките - макар и по-добри от очакваното, всъщност са с 5% по-слаби на годишна база. Затова и все повече от тях коментират, че виждаме признаци на meme акция - с оценка, базирана на всичко друго, но не и на пазарните реалности.