Американската компания за електромобили и чиста енергия Tesla ще изгради втора Supercharger зарядна станция в България — този път в София. Очаква се тя да бъде готова през второто тримесечие на 2021 г., или най-късно до края на юни месец, се разбира от интернет страницата на производителя.

Първата зарядна станция у нас бе изградена през януари 2020 г. в Пловдив — пред хотел "Империал". Supercharger станцията в Града под тепетата е с четири зарядни с мощност от 150 kW.

Засега производителят не е обявил конкретни планове къде ще се намират зарядните станции в София, нито за техния брой или мощност. Очаква се обаче да бъде лесно достъпна за пътуващите по коридора между Западна Европа и Турция.

На територията на съседна Сърбия, по протежението на този коридор, вече има работеща зарядна станция в Алексинац, малко преди Ниш. Очаква се официално откриване и на тази в Одрин, Турция. През 2021 г. Tesla ще изгради станции и в четири румънски града — Букурещ, Тимишоара, Питещи и Сибиу.

По данни на отдел "Пътна полиция" към МВР в България са регистрирани общо 148 модела на Tesla. Част от първите купувачи могат да използват Supercharger мрежата безплатно. Общият брой на електромобилите у нас е 1 933 към 1 януари 2021 г.

Междувременно експанзията на Tesla помогна на главния изпълнителен директор Илън Мъск да се превърне в най-богатия човек на света. Към днешна дата той притежава състояние на стойност $209 млрд., по данни на Bloomberg. Само от началото на годината то нараства с $40 млрд. благодарение на космическия ръст на акциите на производителя на електромобили.

Как се започва работа в Tesla? Един българин разказва от първо лице

Как се започва работа в Tesla? Един българин разказва от първо лице

Александър Атанасов разказва пред money.bg какъв работодател е Илон Мъск