Първо имаше присмех. След това подигравките се превърнаха във възхищение. Сега между двете от най-тачените имена в автомобилния свят - Porsche и Tesla - се подклажда истинска битка, пише Bloomberg.

Тя ще се проведе на Нюрбургринг в Германия - състезателната писта, която е сред най-сложните в света. 73 тесни завоя, промяна на височината и брутална дължина от над 20 километра през гората. Нищо чудно, че е популярна като "Зеления ад".

Именно тук новото Porsche Taycan Turbo S постави рекорд за най-бърз електрически автомобил с четири врати миналия месец - 7 минути и 42 секунди. Но Илън Мъск не е доволен и се готви да пусне своята Tesla Model S, за да си върне короната в света на електромобилите.

Състезанието има всички нужни съставки за една епична битка досегашния крал и новака, подхранвана от фенове в социалните мрежи. А желанието на шампион от Formula 1 Нико Росберг да седне зад волана на Model S прави всичко това още по-интересно.

Мъск има какво да загуби. След като Porsche разкри Taycan Turbo S миналата седмица, главният изпълнителен директор на Tesla първо се подигра на германската компания заради името - все пак турбо има само в двигателите с вътрешно горене. И разпространи статистика, според която Tesla е по-бърза.

Залогът е голям и за Porsche, които гледаха дълго време, докато калифорнийската компания се превърна в истинска алтернатива за клиентите, които искат бърз автомобил.

Мъск заяви на 6 септември, че "следващата седмица" Model S ще се появи на пистата. Според изданието Car and Driver модел на Tesla е бил забелязан да прави тестови обиколки. Кога обаче ще бъде направен опитът рекордът да бъде подобрен, все още не е ясно.

Междувременно по-рано тази седмица Tesla съобщи, че Model S с подобрен електромотор е подобрила рекорда за седани с четири врати на Laguna Seca - писта в Калифорния. Рекордът не е официален.

Най-бързата обиколка на "Зеления ад" от автомобил, който има позволението да се движи по улиците, е 6 минути и 44 секунди и се държи от Porsche GT2 RS MR. Това означава средна скорост от 185 километра в час по дългата 20,8 км. писта.