Toyota Motor Corp. намали очакванията си за производство през ноември с 15 процента заради продължаващия недостиг на компоненти, предава Bloomberg.

Най-големият автомобилен производител в света планираше да произведе 1 млн. автомобила през следващия месец, но сега очаква едва между 850 хил. и 900 хил. 50 хил. по-малко ще бъдат произведени в Япония и с между 50 хил. и 100 хил. в заводите в чужбина.

Toyota все пак запазва целта си за цялата година до края на март 2022 г. на 9 млн. благодарение на облекчението на ограниченията в Югоизточна Азия. През септември и октомври производството също бе над очакванията, което помага за постигане на целта, коментират от компанията.

"Най-тежкият период приключи", смята Казунари Кумакура, главен директор в Toyota, отговорен за покупките на компоненти. "Виждаме по-малко рискове", допълни той.

Toyota обещава още да продължи усилията си за реформиране на доставните вериги и въвеждането на анти-Covid-19 мерки в заводите и на компанията, и на доставчиците ѝ. Тъй като производителят очаква продължаващ недостиг на полупроводници, тя обмисля използването на заместващи компоненти, където е възможно.

Продажбите на нови автомобили в Европа: най-слабият септември от 1995 г.

Продажбите на нови автомобили в Европа: най-слабият септември от 1995 г.

За първите девет месеца ЕС и България отчитат ръст. Как се представят производителите?