Властите на щата Калифорния разрешиха използването на цифрови регистрационни табели на автомобилите, способни да показват както номерата на щата, така и различни други надписи. За първи път в света такива серийни продукти бяха представени по време на автомобилното изложение в Детройт от компанията Reviver Auto.

Разработените от фирмата дигитални табели RPlate Pro са не само миниатюрни екрани, но и могат да осъществяват достъп до интернет, като използват система за управление на основата на браузъра RConnect, пише Auto Motor und Sport. 

Новият знак е устойчив на физически посегателства, уверяват авторите. От началото на тази година в щата ще бъдат издадени 100 000 такива номера, но е малко вероятно да бъдат ограничени само в рамките на Калифорния. 

Регистрационната табела използва двойно устойчив монохромен дисплей (не изисква енергия при показване на статично изображение и изразходва енергия само когато се променя), а зад нея се намират управляващата електроника и батерията.

 Предимството на новите знаци е, че освен регистрационните данни могат да показват всякакви видове полезни съобщения, обаждания и послания (ако е позволено в щата, във видеото има няколко примера): от поддръжката на любимия си отбор или финансиране на борбата срещу рака до съобщения за издирване на престъпници или заплаха от наводнения в района.

Освен това връзката с мрежата означава, че такъв знак може самостоятелно да се регистрира в съответните органи и да удължи регистрацията (без опашки и хартиени документи, рекламира иновациите си Reviver Auto). 

Докато автомобилът е паркиран, възможностите за отпечатване на надписите на регистрационния номер се разширяват. Възможно е да бъдат показани реклама на компания или покана за тест драйв, или пък изображение на часовник, показващ оставащото време до края на платеното паркиране или напомняне за забраната за влизане в определени райони. 

Компанията Reviver Auto обяви подкрепата на най-големия дилър на Ford - Galpin Ford, като в скоро време клиентите й ще могат да получат автомобили с такива номера. За съжаление компанията още не е посочила цената на новия продукт. Цифрови знаци разрешиха за използване и в Аризона, подобна стъпка ще предприемат и законодателите в Тексас и Флорида.