Американската Tesla е успяла да произведе над 100 000 електромобила през първото тримесечие на годината, независимо от затворените заводи в Шанхай и Калифорния заради разпространението на коронавируса. Това става ясно от последните данни, представени от компанията и цитирани от CNN Business.

Според тях обаче производителят е успял да достави едва около 88 400 от общо 201 672 коли.

Изчисленията показват още, че продажбите на Tesla са с 40% нагоре спрямо същия период на предходната година. В същото време те са с 21% под достигнатото през четвъртото тримесечие на 2019 година, които донесоха първата годишна оперативна печалба в историята на компанията.

Въпреки това резултатите изпревариха прогнозираните от "Уолстрийт" 80 000 продажби.

Tesla спря временно производството в новия си завод в Шанхай в края на януари заради епидемията от коронавирус. До средата на март основната фабрика на компанията във Фремонт, Калифорния продължаваше да работи, но от 19 март и тя беше затворена.

Въпреки спадът на продажбите в сравнение с края на 2019 година, резултатите за първото тримесечие на тази година помогнаха за ново покачване на цените на акциите на Tesla. Те поскъпнаха със 17%. През февруари книжата стигнаха пика си след 400% скок в рамките на 9 месеца.