Електромобил Hyundai Kona се е запалил миналата седмица, което е първият известен случай на запалване на возилото, след като тя бяха върнати за доработки от производителя, предаде Reuters. Затова властите в Южна Корея започнаха разследване на адекватността на промените, извършени при отзоваването му, съобщи служител на транспортното министерство на страната.

Поредица от пожари предизвика масово изтегляне на най-продавания електромобил на Hyundai в Южна Корея през октомври.

Последният пожар на Kona, който се случи в събота в град Тегу, е сред единадесетте съобщени до момента в страната. Но този инцидент беше различен, тъй като беше първият Kona, който се запали след преминаване на процеса на отзоваване, каза официалният представител във вторник.

В Южна Корея Hyundai привика за доработка 25 564 електромобила Kona, произведени между септември 2017 г. и март 2020 г., поради риск от късо съединение, вероятно причинено от неправилно производство на високоволтовите батерии.

Отзованите Kona в Южна Корея получават актуализации на софтуера, а някои получават подмяна на батерии след проверка.

Екземплярът, който се е запалил, е получил само софтуерна актуализация, но не и подмяна на батерията, каза служителят при условие за анонимност, тъй като няма право да говори с медиите.

Институтът за автомобилни тестове и изследвания в Корея, който разследва пожарите, сега проучва адекватността на процеса на доброволно изземване на Hyundai, заяви служителят и служител на института.