"ТРУД" АД спечели приза в категория „Средни и големи фирми" в конкурса „Най-добра българска фирма на годината". Той бе организиран за втора поредна година от Първа инвестиционна банка и в него участваха 111 български компании.

Отличената фирма е основано през далечната 1893 година, но оттогава до днес е наложила името си като лидер в огнеупорната промишленост в България. Фирмата произвежда широка гама плътни и лекотегловни огнеупорни изделия, тухли и материали.

Подгласници в категорията станаха фирмите "ВИДЕНОВ ГРУП" ЕООД (производство и търговия с мебели) и "КОЛЕВ и КОЛЕВ" ООД (производство и търговия на едро и дребно с детски обувки и стоки).

В категория „Микро и малки български фирми" призът получи „РЕЯ ФИШ" ООД. Тя се занимава с отглеждане, преработка и търговия с риба и рибни продукти от 1994 година.

На второ и трето място бяха класирани съответно „ГАВРОШ" ЕООД - производство на сладкарски изделия и "Анимарт" ООД - фирмата създава анимационни и корпоративни филми, като организира и провежда Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер".

С 964 гласа любима фирма на публиката стана „МАРИСАН И КОЛЕВ" ООД, която се занимава с производство и продажба на сухи строителни смеси и топлоизолационни материали.

Тази година организаторите дадоха и специални награди за стартиращ бизнес. Първенец в категорията е "Драгон Инсайт" ООД - онлайн марка за мъжки костюми и ризи по размери на клиента, която стартира през 2012 г.

Второто място зае "Джъмпидо" ООД - българска компания, която произвежда софтуер за началното образование, като комбинира най-новите технологии с интересни задачи по математика.

На трето място сред стартиращите компании е фирма "Ретидок" ООД. Тя създава продукти за автоматизиране на административните процеси предимно във финансовите институции и повишаване на сигурността по отношение на работа с лични документи.

„Големият интерес към конкурса ясно показва, че в България има качествени български фирми и те произвеждат отлични продукти, които могат да бъдат едни от най-добрите в Европа. Именно този факт оправдава нашата цел - да покажем добрите примери сред родните производители", заяви Васил Христов - изпълнителен директор на Първа инвестиционно банка и член на журито на конкурса.

Останалите членове на журито са: Димитър Костов - изпълнителен директор и председател на УС на Fibank (Първа инвестиционна банка); Светла Костадинова - изпълнителен директор на Института за пазарна икономика; Венелина Гочева - управител на Медийна група „България Холдинг"; Емил Хърсев - финансист; Лъчезар Богданов - управляващ партньор в „Индъстри уоч"; Йордан Матеев - главен редактор на Форбс - България; Кънчо Стойчев - социолог.