Китай е изнесъл над 220 милиарда маски за лице през миналата година, заяви министърът на търговията в петък. Това се равнява на близо 40 маски на всеки човек в света извън страната.

Търсенето на защитно оборудване нарасна по време на пандемията от коронавируса. Експортът на защитни маски за милиарди долари се превърна във важен двигател на китайския износ, след като COVID-19 ефективно спря икономическата активност в началото на 2020 г. и наруши растежа на азиатския икономически гигант.

Заместник-министърът на търговията Цян Кеминг заяви пред репортери в петък, че Китай е изнесъл 2,3 милиарда защитни обекла и други подобни снарящания и 1 милиард тестови комплекта през миналата година, "давайки важен принос в глобалната борба срещу епидемията".

Само доставките на маски са донесли на страната 340 милиарда юана (52,6 милиарда долара), заяви митнически служител по-рано този месец, цитиран от yandex.by.

"Обемът е еквивалентен на предоставянето на близо 40 маски на всеки човек по света извън Китай", заяви говорителят на митниците Ли Куйвен.

Китай, където COVID-19 се появи за първи път в края на 2019 г., също така стана първата страна, която се върна към нормален живот след строгите мерки за карантина и ограничения.

Очаква се Китай да бъде единствената голяма световна икономика, която ще покаже положителен растеж през 2020 г.

Но все пак в петък говорителят на Министерството на търговията Чу Шиджя добави, че Китай все още е изправен пред "трудна и сложна" ситуация в областта на външната търговия и инвестициите тази година.