Над 300 компании с близо 67 000 служители - това представлява автомобилната промишленост на България през 2022 г. Тя отчита оборот от 4,3 млрд. евро и осигурява 11% от брутния вътрешен продукт на страната. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов на церемонията по връчване на наградите "Инвеститор на годината".

Новината: "Витте Аутомотив България" ООД бяха наградени от министъра в категория "Инвестиция в разширяване на бизнеса". Компанията е сред технологичните лидери в областта на мехатронните системи за заключване и нейните продукти се използват от някои от водещите производители.

Ford, но не само: Български ИТ специалисти създават софтуера на автомобилни гиганти

Ford, но не само: Български ИТ специалисти създават софтуера на автомобилни гиганти

Българите са наети от Luxoft, която открива софтуерен хъб в София и отваря над 200 работни места

В прав текст: "В дни на политическа криза и редица предизвикателства пред икономиката ни, трябва да осъзнаем колко важно е да създадем и поддържаме добър инвестиционен климат в България", коментира Никола Стоянов.

Най-динамичната индустрия: Неотдавна в студиото на Money.bg изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България" арх. Любомир Станиславов коментира, че за 10 години секторът се е развил от нулата до един от най-силните в българската икономика.

Арх. Любомир Станиславов: Цените на колите няма да паднат скоро

Арх. Любомир Станиславов: Цените на колите няма да паднат скоро

Големи доставчици за автомобилната промишленост ще стъпят у нас до края на годината, прогнозира изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България"

"Смятам, че е неизбежно 4-5 доставчици от първо ниво - компании с десетки млрд. оборот, да влязат в България и да установят производство тук. Смятам, че първите две компании са ясни и те ще бъдат в България до края на тази година. И двете са немски компании. Времето на големите инвестиции тепърва започва. Можете да очаквате още по-голямо търсене на хора и още по-големи обороти", коментира Станиславов.

Според него най-интересното за автомобилната индустрия у нас "тепърва предстои".