Търсенето на луксозни електрически седани в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, расте, предава CNBC. Само за два месеца поръчките за моделите Han на производителя BYD, който си спечели подкрепата на легендарния Уорън Бъфет, надхвърлят 40 хил.

Луксозният седан бе представен на 12 юли, като продажбите започват първо в Поднебесната империя. Досега са доставени около 4 хил. автомобила, съобщиха от компанията.

Моделът Han изминава 605 км. с едно зареждане на батериите, а цените започват от $33 хил., по-ниските от тези на Tesla Model 3 в Китай. BYD продава и хибридна версия на модела.

Компанията на Мъск не предоставя отделни данни за продажбите в Китай, но съобщи, че четвърт от приходите през второто тримесечие идват от азиатската държава. През период Tesla е доставила над 90 хил. автомобила по света.

Бизнесът с автомобили отговаря за около половината от приходите на BYD. Компанията е и сред най-големите производители на батерии в Китай, като работи с гиганти като Toyota. От началото на годината акциите на BYD поскъпнаха с над 200%.

Китайският стартъп Xpeng също съобщи по-рано тази седмица, че търсенето на нейния луксозен седан P7 расте. Моделът има пробег с едно зареждане от 706 км.

Акциите на Xpeng подскочиха с 67% при дебюта в САЩ

Акциите на китайски конкурент на Tesla подскочиха с 67% при дебюта в САЩ

Компанията бе оценена на $11 млрд.