Японската Kobe Steel увеличи на 500 броя на фирмите, които твърди, че са потърпевши от некачествената й продукция.

Компанията, която е третия най-голям производител на стомана в Япония, заяви, че е открила "неподходящи действия", свързани с 9 допълнителни продукта, включително фалшифициране на данни.

По-рано тази седмица компанията призна, че умишлено е прикривала недостатъчно високото качество на продуктите й, които нe ca oтгoвapяли нa изиcĸвaниятa нa ĸyпyвaчитe.

Новината изтри около 1.8 млрд. долара от пазарната стойност на Kobe Steel тази седмица.

Сред засегнатите са редица големи индустриални компании, сред които Daimler и Airbus. Самолетният производител заяви, че не купува директно от Kobe Steel и вече разследва веригата си за доставки.

"Досега не сме идентифицирали доставчици, които да купуват материали от Kobe Steel за части, монтирани на нашите самолети", каза говорител на Airbus.

Марката "Произведено в Япония" понесе нов удар

Марката "Произведено в Япония" понесе нов удар

Третият най-голям производител на стомана призна, че е лъгал за качеството на продуктите

Разширяващ се скандал

Вътрешно разследване в Кобе Steel потвърди 70 случая на подправяне на данни в изследователското звено Kobelco.

Водещи производители като General Motors, Boeing и Toyota разследват дали са използвали някои от материалите, които не покриват стандартите.

Американският самолетостроител Boeing със сигурност използвал е фалшифицирани от японската компания материали, съобщи Reuters.

Най-големият производител на пътнически самолети в света не смята това за проблем, свързан с безопасността, но разкритието може да повиши разходите за компенсации на японската компания.

Централната японска железопътна компания каза, че някои части от Kobe Steel за нейните влакове стрели не отговарят на японските промишлени стандарти, но няма риск за безопасността.

Hitachi заяви, че е използвала материали на Kobe Steel за в новите си влакове във Великобритания, но всички са преминали строги тестове.

Mazda и Honda са заявили, че са използвали алуминий в Кобе в производството на предния капа на някои автомобили.