Производителят на чипове Nvidia се запъти към най-елитния клуб на Уолстрийт - този на трилионните компании. Огромният скок в пазарната ѝ стойност стана факт за изключително кратко време с помощта на изкуствения интелект.

Контекст: Nvidia е голям хардуерен производител от повече от 20 години. Ако четете тази статия на компютър, то е много вероятно неговата видеокарта да е направена именно от компанията.

Дженсън Хуанг, който печели от всяка технологична иновация вече 30 години

Той печели от всяка технологична иновация вече 30 г. Печелим и ние

Босът на Nvidia прави смели, но точни залози за бъдещето на компютърните игри, криптовалутите, автономните автомобили, AI и не само

"Златната кокошка" за Nvidia обаче не е (само) при потребителския хардуер - или поне не и при по-масовия. По време на крипто бума стана ясно, че графичните ускорители от висок клас се справят много добре с изчисленията при "копаене" на bitcoin или ether. Така огромното търсене донесе милиарди долари на производителя.

Снимка 411528

Източник: iStock

След крипто дойде AI. Nvidia произвежда специализиран хардуер, който е особено подходящ за тежките математически операции, които са необходими за генерирането на текст, изображения, звуци и т.н. Това са видеокарти с голяма мощ и още по-голяма цена, като големите компании с амбиции в сферата на изкуствения интелект се налага да купуват хиляди от тях.

Детайли: В края на търговията в сряда пазарната стойност на Nvidia беше 755 млрд. долара. Само в рамките на деня в четвъртък тя скочи с 26% до 950 млрд. долара.

Очакването е компанията на Дженсън Хуанг да премине психологическата граница от 1 трлн. долара, след като прогнозира продажби за 11 млрд. долара през втората четвърт на фискалната 2024 г. заради ускоряващото се AI състезание, в което в момента са Microsoft, Google, Meta и ред други. Това е над 50% по-висока сума в сравнение с прогнозите на анализаторите.

AI увеличи двойно богатството на Дженсън Хуанг от Nvidia

AI увеличи двойно богатството на милиардер от световния Топ 50

Акциите на компанията му в момента са най-добрите в S&P 500

Изкуственият интелект доведе до 108% ръст на цената на акциите на Nvidia на годишна база.

Още нещо: В момента в американската клуб "Трилион долара" има само технологични компании - Apple (2,7 трлн. долара), Microsoft (2,3 трлн. долара), Alphabet (1,54 трлн. долара) и Amazon (1,20 трлн. долара).

Друга трилионна компания е Saudi Aramco, оценявана също на над $2 трлн.

От друга страна: Изкуственият интелект все още не е достигнал до фаза, в която машините реално "разсъждават" - по-скоро алгоритмите правят "предположения" на база огромни масиви от данни, с които са обучавани. Според някои експерти следващата стъпка в AI ще изисква различен подход - и, може би, различен хардуер като квантовите компютри.

Какво ни чака (съвсем скоро) в AI сферата

Какво ни чака (съвсем скоро) в AI сферата

Какво е AGI, колко далеч е и какво идва след него

Ако Nvidia не се адаптира достатъчно бързо, това може да удари сериозно по бизнеса ѝ, а, заради общия ентусиазъм на пазара в момента, може да пострада и целият технологичен сектор.