Германският клон на онлайн гиганта Amazon вече доставя безплатно до България при поръчки над 49 евро. Така страната ни се нарежда в компанията на Румъния, Хърватска, Унгария и Дания, за които важат същите ценови условия при обикновените поръчки.

Както и досега, подаръчни ваучери и покупката на дигитални файлове (игри, програми и електронни книги) не важат при изчисляването на крайната сума, се уточнява на сайта на глобалния търговец. Не се променя и правилото, че крайната сума варира според съответната ДДС ставка на страната-получател.

България и още 16 страни атакуват Temu за непълно и подвеждащо съдържание

България и още 16 страни атакуват Temu за непълно и подвеждащо съдържание

Китайската онлайн платформа е заплашена от глоба в размер на 6% от оборота

От какво е продиктувано решението?

Мотивите за тази промяна в политиката в голяма степен са продиктувани от масираната атака на китайската конкуренция. Ако доскоро AliExpress беше почти единствен властелин на европейския пазар от Изток, то в последната година търговците на бързооборотни стоки Shein и Temu настъпват здраво и вече са предпочитан избор на сериозен процент купувачи. Така Amazon започна да губи позиции сред кръга потребителите, водени от ценовия критерий.

Кои бизнеси ще пострадат?

Новите по-добри условия на amazon.de за българските потребители със сигурност ще се отразят на компаниите за транспорт и доставка на клиентски пратки, коментират запознати.

Друга категория бизнеси, които със сигурност ще усетят негативно промените в условията за безплатни доставки на най-големия онлайн играч в бранша, са дребните търговци, които пазаруват и препродават стоки от Amazon.

Снимка 667037

Източник: iStock

Предимства и недостатъци

В каква степен превозвачите ще усетят траен ефект върху обема на поръчките си и в какви срокове, предстои да видим. Във всички случаи обаче досегашните посредници ще се наложи сравнително бързо да пренастроят модела си на работа и да акцентират сериозно върху своите предимства.

Сред тях могат да бъдат посочени по-кратките срокове в доста от случаите при първоначално изпращане до фирмен адрес в Германия, както и по-старателното превозване и съхранение на покупките.

От друга страна, все по-често клиентите ще избират директната поръчка, която им гарантира по-добра проследимост и улеснен процес по рекламация и връщане на стоки, ако това се наложи.

Снимка 646262

Източник: GettyImages

Забавяне в доставките

Въпреки еуфорията сред редовните потребители, все още е трудно да се каже, че веригата на доставките работи по перфектен начин. След като новите правила влязоха в сила, сроковете за пристигането на даден продукт се спазваха за кратко. Увеличеният брой поръчки обаче доведе до известен хаос и забавяния.

Често купувачите не могат да разчитат на предвидимост - не знаят предварително през кой куриер ще получат очакваните стоки, непрекъснато се променят посочените срокове, стига се до отлагания и пренасочване на пратки.