Някои американски компании могат да загубят до половината от годишните си приходи от Китай, ако разпространението на коронавируса, който причинява заболяването Covid-19, продължи и през лятото, пише The Wall Street Journal.

Почти половината от американските компании, които работят в Поднебесната империя, заявиха, че очакват спад на приходите през тази година, ако ситуацията не се нормализира до края на април, гласи изследване на Американската търговска камара в Китай, направено между 17 и 20 февруари. Една пета от респондентите посочват, че приходите им от Китай ще намалеят с над 50%, ако епидемията продължи до края на август.

Ограниченията в пътуванията се оказват най-голямата пречка пред бизнеса, заедно с намалената продуктивност и невъзможността на служителите да стигнат до работното си място.

"Кризата е реална и хората приоритизират борбата с вируса пред възстановяването на икономическите процеси. Закупуването на защитни средства, които да предпазят служителите, е предизвикателство за редица компании", казва председателят на камарата Грег Гилиган.

Макар че редица служители с бели якички в Китай работят от вкъщи, общо 291 млн. мигранти, които живеят в селски райони, но работят в града на работни места, които изискват физическото им присъствие, не могат да се върнат на работа. Засега по-малко от една трета са го направили, заяви наскоро министърът на транспорта на Китай.

Отделно, съвместно проучване на Търговската камара на ЕС в Китай и Търговската камара на Германия показва, че 90% от компаниите смятат, че Covid-19 ще има средно до значително въздействие върху бизнеса им.

Половината планират да намалят бизнес целите си за годината, а почти половината прогнозират двуцифрен спад в приходите за първото полугодие на 2020 г.

Около 40% от американските компании също заявяват, че ще ревизират годишните си бюджети, а 33% ще намалят разходите. 10% от бизнеса посочва, че губи поне по 500 хил. юана ($71 хил.) на ден.

Уорън Бъфет: Коронавирусът е "страшно нещо", но сега е момент да се купуват акции

Уорън Бъфет: Коронавирусът е "страшно нещо", но сега е момент да се купуват акции

Ще получите повече за парите си от инвестиции в акции, отколкото в облигации, смята милиардера