Войната между Apple и Qualcomm се изостря. В рамките на съдебното дело между двете компании, което започна в понедлник Apple и нейни партньори - Foxconn, Pegatron, Wistron и Compal, които се присъединиха към иска, поискаха от разработчика на чипове рекордно висока компенсация от 30 милиарда долара.

Пред съд в Сан Диего, Калифорния, Apple обвинява Qualcomm за нелоялни практики в начина, по който е наложил на производителя на iPhone да използва патентите й. Qualcomm отрича обвиненията и от своя страна иска от Apple не по-малко от 7 млрд. долара във вид на обратни плащания, в допълнение към компенсация за милиардни загуби, пише technews.bg.

Германски съд отхвърли ново патентно дело на Qualcomm срещу Apple

Германски съд отхвърли ново патентно дело на Qualcomm срещу Apple

Продажбите на някои модели на iPhone в Германия остават блокирани

Спорът е основно по два въпроса. Първо, политиката на Qualcomm за налагане на патентни такси, изчислени като процент от цената на дребно на устройствата, в които се използват нейни технологии. Apple твърди, че това е несправедливо, тъй като Qualcomm се възползва от всички функции на iPhone, които позволяват на компанията да постига четирифрени цени за някои модели.

Apple със сериозен удар срещу Qualcomm

Apple готви сериозен удар срещу доскорошен свой ключов доставчик

Компанията отваря кампус в Сан Диего и наема 1200 души там

Второ, Apple обвинява Qualcomm в двойно таксуване - веднъж при доставката на чиповете и след това с такси върху същите тези чипове. Ето защо Apple инструктирала своите партньори да спрат да плащат такси на Qualcomm и гарантира разходите им за съдебна защита.

Qualcomm отказа най-голямата сделка в историята

Qualcomm отказа най-голямата сделка в историята

Не прие предложените за компанията $121 милиарда от Broadcom

Загуба на делото може да бъде опустошително за Qualcomm - както в момента, така и в по-дългосрочен план. Съдебният процес ще продължи четири седмици, но едва ли спорът ще бъде решен от първия път. За сравнение, конфликтът между Apple и Samsung се проточи цели седем години.